Hoppa till huvudinnehåll

Han åker två gånger i veckan till Åbo för att träna rugby

Rolf Schwartz på idrottsplanen i Kuppis.
Rolf Schwartz på idrottsplanen i Kuppis. Bild: Yle/Peter Petrelius kuppis,rugby

Rolf Schwartz spelar sin fjärde säsong i rugbyligan. I laget har han den helt klart längsta vägen in till träningarna.

Till onsdagens träning på plan 11 i Kuppis idrottspark kommer han efter en arbetsdag i Iniö. Han brukar övernatta i Åbo efter träningen för att sedan starta senast sex på morgonen följande dag tillbaka mot Iniö. Kan låta tungt, men Schwartz säger att de har ett bra gäng med god gruppsammanhållning och det ger honom motivation att fortsätta.

Turku Eagles tränar i Kuppis.
Turku Eagles tränar i Kuppis. Bild: Yle/Peter Petrelius rugby,turku eagles

Oftast spelar Schwartz i ytterposition med uppgift att vara snabb och tackla hårt. Efter säsongens två första matcher är hans lag Turku Eagles på en sjunde plats i FM-ligatabellen. Nio lag är med i år. Den första matchen slutade i förlust med 5-73 mot Helsingforslaget Warriors. I lördags blev seger över Tavastehuslaget Linna med siffrorna 20-12.

Efter fotbollen är rugbyn ett av de största bollspelen i världen. Sporten är relativt liten i Finland, men landslaget kämpar sig sakta uppåt i världsrankingen. 102 länder med. Finland ligger tills vidare ganska långt nere, på plats 97. Får man tro Wikipedia, så har landslaget klättrat tre platser sedan april. Bakom ligger några småstater, men också Indonesien och Grekland.

Rolf Schwartz tror att resten av säsongen går bra bara spelarna klarar sig utan skador. Han räknar med att Helsinki Rugby Club står för det hårdaste motståndet eftersom de har ett brett underlag av spelare och bra spelsystem. I övrigt utvecklas lagen hela tiden, så motståndet blir bara hårdare, säger han.

Rugbyboll i Kuppis idrottspark.
Rugbyboll i Kuppis idrottspark. Bild: Yle/Peter Petrelius rugby,kuppis

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland