Hoppa till huvudinnehåll

Knapphandlarens hämnd i bilder

En bil fylld med varor som skulle levereras till ett apotek på Storgatan stod parkerad riktigt nära explosionsplatsen.
En bil fylld med varor som skulle levereras till ett apotek på Storgatan stod parkerad riktigt nära explosionsplatsen. En bil fylld med varor som skulle levereras till ett apotek på Storgatan stod parkerad riktigt nära explosionsplatsen. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Lyssnar du på poddserien Knapphandlarens hämnd och vill ta en titt på polisarbetet? Här finns gamla bilder och information om fallet.

Den 22 november 1999 exploderar en bomb i Jakobstad. Det är en dryg månad till millennieskiftet och i den annars lugna staden vänds livet upp och ner på ett par sekunder.

Varför smäller bomben mitt i centrum? Är tryggheten borta för alltid? Och den största frågan: vem eller vilka står bakom den? Det är frågor jag tar upp i poddserien Knapphandlarens hämnd, som finns på Arenan och Itunes.

Här under hittar du bilder från centralkriminalpolisens förundersökningsmaterial från 1999, som hjälper dig att få en ännu tydligare bild av vad som egentligen pågick i Jakobstad de där kaotiska dagarna i slutet av november.

Avsnitt 1: En explosion i Jakobstad

Bilen som innehöll varor som skulle till apoteket på Storgatan.
Bilen som innehöll varor som skulle till apoteket på Storgatan. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Precis när bomben exploderade höll en man på att lasta ur varor som skulle till ett apotek på Storgatan. Mannen skadades och blödde mycket. Han åkte iväg till sjukhus med ambulans, men tursamt nog visade det sig senare att skadorna inte var så farliga som många först trott.

Lådorna med apoteksvaror ligger på gatan.
Lådorna med apoteksvaror ligger på gatan. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Alla varor han höll på att ta ut ur bilen blev kvar på trottoaren.

Porten bredvid Mikael Nybergs kontor. Alla tre dörrar har gått sönder.
Porten bredvid Mikael Nybergs kontor. Alla tre dörrar har gått sönder. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Så här såg porten vid platsen för explosionen ut. Fastighetsförmedlaren Mikael Nybergs kontor ligger precis bredvid, till vänster.

Mikael Nybergs totalförstörda kontor fotat utifrån. Väggen är svart och gardinerna i fönstret har brunnit.
Mikael Nybergs totalförstörda kontor fotat utifrån. Väggen är svart och gardinerna i fönstret har brunnit. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Så här såg Mikael Nybergs kontor ut efter explosionen.

- Jag förstod ingenting. Jag såg hur hela mitt kontor seglade förbi och fortsatte ut på bakgården, säger Mikael.

Registerplåten har blåst av från en bil.
Registerplåten har blåst av från en bil. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Tryckvågen blåste bort registerskylten från den här bilen. Bakluckor flög också upp och till och med navkapslar ryktes loss.

En bil som fått vindrutorna helt utblåsta av tryckvågen.
En bil som fått vindrutorna helt utblåsta av tryckvågen. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd
Bilar som buntats ihop.
Bilar som buntats ihop. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Bilarna närmast bomben buntades ihop.

En svart bil med söndriga rutor. Människor som tittar på i bakgrunden.
En svart bil med söndriga rutor. Människor som tittar på i bakgrunden. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

I fönstret till en bok- och pappersaffär hänger skylten som påminner oss om att år 2000 snart är här. Vid kyrkan står folk nyfiket och tittar på när polisen arbetar.

Avsnitt 2: Mordbränder och hot

Ett kuvert där det står "Poliisilaitos Pietarsaari".
Ett kuvert där det står "Poliisilaitos Pietarsaari". Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

I bombmannens rockficka hittar polisen ett hotbrev. Det är adresserat till polisstationen i Jakobstad. Inne i kuvertet finns ett till kuvert, som är adresserat till familjeföretaget i Jakobstad. Varför ville bombmannen skicka brevet till polisen? Så här svarar kriminalkommissarie Esa Uusi-Kakkuri.

- Kanske för att han haft som mål att den som ska få brevet inte längre lever. Då skulle det inte längre finnas någon mottagare.

Ett färgband från bombmannens skrivmaskin, med inpräntade övningsversioner av hotbrevet.
Ett färgband från bombmannens skrivmaskin, med inpräntade övningsversioner av hotbrevet. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

När centralkriminalpolisen gör husrannsakan i bombmannens industrihall hittar de övningsversioner av hotbrevet i skrivmaskinen.

Avsnitt 3: En resa genom Europa och deep throat på polisen

En tågbiljett för Munchen - Hamburg, tur-retur.
En tågbiljett för Munchen - Hamburg, tur-retur. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Polisen hittar också tåg- och bussbiljetter i rockfickan, som ger en tydlig bild av att bombmannen planerat ta sig oskadd ut ur Jakobstad.

En karta över Europa som visar att han åkt från Helsingfors till Österrike och sedan tillbaka till Finland via Sverige.
En karta över Europa som visar att han åkt från Helsingfors till Österrike och sedan tillbaka till Finland via Sverige. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Polisen får fram en ungefärlig rutt för bombmannens resa genom Europa. Dagen före bombdådet checkar bombmannen in under falskt namn på ett motell i Kempele.

- Skulle vi ha begripit då att det var något på gång hade vi ju ringt polisen, men när vi inte märkte något speciellt med honom så blev det ju inte så, säger Barbro Jonassen som jobbade i receptionen på motellet när han checkade in.

Förvaringsboxarna vid Karleby tågstation.
Förvaringsboxarna vid Karleby tågstation. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Bombmannen syns sedan på en övervakningskamera i Karleby innan han åker iväg till Jakobstad. Där byter han om till en grå munkjacka och låser in några saker i en förvaringsbox.

Inne i förvaringsboxen finns en svart portfölj och en plastpåse.
Inne i förvaringsboxen finns en svart portfölj och en plastpåse. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

I förvaringsboxen hittar polisen kläder, lite medicin och en flaska alkohol, men inget som har någon koppling till bomben.

Avsnitt 4: Staden repar sig

Karta över explosionsplatsen.
Karta över explosionsplatsen. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Polisens karta över området, som de finkammar i jakten på bevis. De små korsen är bland annat metallbitar från bensindunken och väskan.

En busstidtabell där rutten Jakobstad-Karleby är märkt med ett kryss.
En busstidtabell där rutten Jakobstad-Karleby är märkt med ett kryss. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

I bombmannens rockficka hittar polisen en busstidtabell där han märkt ut vilken buss han ska ta tillbaka till Karleby. Bomben exploderar ungefär kvart över två, så han har reserverat gott om tid för att placera ut den.

En bit av locket till en bensindunk, som jämförs med en annat lock till en bensindunk.
En bit av locket till en bensindunk, som jämförs med en annat lock till en bensindunk. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

Polisen hittar bitar av en bensindunk på platsen för explosionen. Här jämför de bitarna med andra bensindunkar för att få fram exakt hurudan dunk det handlar om.

En bit av ett väsklås till en kappsäck, som jämförs med ett annat väsklås.
En bit av ett väsklås till en kappsäck, som jämförs med ett annat väsklås. Bild: Centralkriminalpolisen knapphandlarens hämnd

De hittar också bitar av en väska - den väska som busschauffören Kurt-Henrik Högbacka lyfte in i sin buss bara någon timme före explosionen.

- Jag brukar fråga kunderna om de har stenar eller dynamit i väskan när den är så tung, men det gjorde jag inte den här gången. Det kanske var bra det, säger han.