Hoppa till huvudinnehåll

Kristen grupp har byggt Noaks ark för 100 miljoner dollar

Den kristna gruppen Answers in Genesis har byggt Noaks ark i staden Williamstown i Kentucky. Arken, som delvis har finansierats med skattepengar, har väckt många arga reaktioner.

I Första Moseboken beskrivs det hur Noak byggde en ark enligt Guds anvisningar för att rädda livet på jorden undan en syndaflod. Gruppen förespråkar kreationismen, det vill säga att världen och allt levande har skapats av en gudomlig skapelse.

För att, enligt egen utsago, bevisa teorierna har gruppen byggt en enorm ark enligt de proportioner som anges i Bibeln.

– Jag tror att det här kommer att bli en av de största kristna attraktionerna i historien, säger Ken Ham som står bakom projektet.

Bibliska dimensioner

Arken är sju våningar hög och 160 meter lång, det vill säga nästan lika lång som två fotbollsplaner. Inuti finns utställningar om hur jorden såg ut före syndafloden, dockor som föreställer Noaks familj och burar med modeller av olika djur.

I grund och botten är arken ett sätt för den här kyrkan att uppfostra barn till att bli vetenskapliga analfabeter och ljuga för dem om vetenskap.― Jim Helton, invånare i Williamstown

Dinosaurier finns också med ombord på arken, eftersom Answers in Genesis anser att Gud skapade allt på en gång för 6 000 år sedan. Det finns vetenskapliga bevis för att dinosaurierna dog ut 65 miljoner år innan människor började befolka jorden.

- Guds ord finns i Bibeln och det här är den absoluta sanningen, säger Rachael Cross som besökte arken när den öppnade för inbjudna gäster på tisdagen.

"Skattefinansierad felbeskrivning av historien"

Arkprojektet har väckt många arga reaktioner, dels för att det delvis är finansierat med skattepengar men också för att det beskriver Noaks ark som en historisk händelse.

- I grund och botten är arken ett sätt för den här kyrkan att uppfostra barn till att bli vetenskapliga analfabeter och ljuga för dem om vetenskap. Vad de gör är helt löjligt och skulle vara förbjudet på alla andra ställen, säger Jim Helton som bor ungefär en halv timme från arken.

Arken började byggas år 2010 och öppnar för allmänheten den 7 juli. En opinionsundersökning som utfördes av företaget Gallup år 2012 visar att 46 procent av amerikanerna tror att Gud skapade världen.

En kristen grupp har byggt Noaks ark i Williamstown i Kentucky.
En kristen grupp har byggt Noaks ark i Williamstown i Kentucky. Bild: EPA/JIM LO SCALZO noaks ark