Hoppa till huvudinnehåll

Medaljhoppet Neziri: Mera effekt och kraft

Nooralotta Neziri, 2016.
Nooralotta Neziri slapp försöksheaten. Nooralotta Neziri, 2016. Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv Nooralotta Neziri,häcklöpning,friidrott

Nooralotta Neziri hör till de hetaste finländska medaljkandidaterna i friidrotts-EM i Amsterdam. Och hon tror på sig själv inför tävlingarna.

Neziri har hört till friidrottssommarens största ljuspunkter. 23-åringen har äntligen fått det att lossna rejält och ligger femma i årsbästastatistiken bland EM-deltagarna med det finländska rekordet 12,81.

– Visst är det roligare att åka hit med den tiden i ryggen än om tävlingarna innan gått dåligt. Nu ska finalplatsen vara fullt möjligt, och egentligen allt annat också, säger Neziri till Yle.

– Men jag funderar på finalen först om jag tar mig dit. Bara de två bästa per semifinal kommer direkt vidare, därtill de två bästa tiderna, men jag vill nog finnas bland de två bästa i mitt heat.

Allting känns mycket lättare.

Neziri tog sig tack vare sin goda placering i Europastatistiken direkt till semifinal, och fick därmed vila i försöksheaten där Reetta Hurske kirrade en finalbiljett.

– Visst underlättar det att få vila en omgång. Jag behövde inte stiga upp tidigt på morgonen och har genast kunnat koncentrera mig på semifinalen, så jag hoppas vara fräschare än dem som löpt försök.

Grunden finns – nu tar finslipningen vid

Neziris och tränaren Jussi Ihamäkis gedigna arbete på träningsbanan har burit frukt i år och det personliga rekordet har kapats med 17 hundradelar.

– Vi har lite minskat på grundarbetet och börjat träna mer som en sprinter. Mera effekt och kraft. Grunden finns där och vi har kunnat köra mindre aerob träning som tidigare kanske lite ätit av styrkan och snabbheten.

– Bitarna har fallit på plats efter att jag ha fått träna hel och frisk i ett år nu, berättar Neziri. Tekniken har fungerat jättebra, allting känns mycket lättare. Jag behöver inte pressa mig.

Semifinalen på 100 meter häck löps på torsdag klockan 18.10 och finalen samma kväll klockan 20.40.