Hoppa till huvudinnehåll

Mörö fixade finalplats och OS-gräns – "Det värmer sanslöst mycket"

Oskari Mörö löper i EM 2014.
Oskari Mörö i EM-final igen. Oskari Mörö löper i EM 2014. Bild: EPA Oskari Mörö

Esbo IF:s Oskari Mörö är klar för final på 400 meter häck i EM i Amsterdam. Mörö slutade tvåa i sin semifinal och tog sig därmed direkt till final.

För två år sedan slutade Oskari Mörö på åttonde plats i EM-finalen i Zürich. Nu får han chansen att förbättra den placeringen då han även i Amsterdam tog sig till final.

Mörö sprang i det tredje semifinalheatet och bland konkurrenterna fanns bland annat Rasmus Mägi, Sergio Fernandez och Tom Burton.

Och det var dessa fyra det stod mellan då löparna kom in på upploppet. Mörö hade bra med krafter på slutet och tog sig i mål som tvåa bakom Fernandez.

– Det är den bästa känslan att ta rygg efter rygg på slutet, det är betydligt trevligare än tvärtom, om killarna viner förbi, säger Mörö till Yle med ett leende.

– Taktiken lyckades perfekt. Jag är jättenöjd med mig själv, jag gjorde precis det vi pratat om med tränaren (Atte Pettinen). Min stegrytm är nämligen inte direkt den mest simpla, den innehåller stora risker – men hasardspel är ju kul.

Klar för OS

Mörös tid var 49,37 vilket betyder att han underskred OS-gränsen med några hundradelar.

– Det värmer helt sanslöst mycket. Det har varit säsongens stora mål, och vad är väl bättre än att slå det här och ta sig till final på kuppen. Det är hundra gånger roligare så.

Öppna Instagram-inlägget

Mörö löpte finländskt rekord 49,08 i EM-semifinalen i Zürich 2014 men tröttnade i finalen där han kom sist. Standarden i Amsterdams semifinal var hisnande med fyra löpare under 49 sekunder, men Mörö hoppas på en god placering.

– Nu är jag ett par år fiffigare än i Zürich och också taktiken är annorlunda. Det är ingen vits att köra någon mördartakt i början, det är slutet som avgör placeringarna och jag försöker köra ekonomiskt de första 250 metrarna.

– Det blir en förbannat hårt final och varje placering är hemåt, men jag går in för att kämpa. Åtminstone ska placeringen vara bättre än senast, slår Mörö fast.

Norrmannen Karsten Warholm stod för en fantastisk insats i den första semifinalen som han vann på 48.84. Det är nytt norskt rekord och den näst snabbaste tiden i Europa i år.

Till final:

1. Yasmani Copello Escobar TUR 48,42
2. Karsten Warholm NOR 48,84
3. Kariem Hussein SUI 48,87
4. Jack Green GBR 48,98
5. Martin Kucera SVK 49,08
6. Sergio Fernandez ESP 49,20
7. Rhys Williams GBR 49,22
8. Oskari Mörö 49,37