Hoppa till huvudinnehåll

Skadad Sjundeåfågel fick åka brandbil

En kungsfiskare i en låda.
Kungsfiskaren hade skadat vingen. En kungsfiskare i en låda. Bild: Sjundeå FBK/Mikael Nilsson kungsfiskare,fåglar

I onsdags fick Sjundeås frivilliga brandkår rycka ut och rädda en nödställd som man bokstavligen kan titulera olycksfågel. Ett exemplar av den för Finland ytterst sällsynta arten kungsfiskare hittades skadad på en väg i Sjundeå.

Personen som hittade fågeln alarmerade nödcentralen som i sin tur skickade utbildningschef Mikael Nilsson med sitt FBK-gäng på räddningsuppdrag.

- Anmälaren hade redan lagt fågeln i en låda med en filt så den var redo för transport när vi anlände. Vi tog med den i brandbilen och förde den till Lohjan lintutalo i Lojo som tar hand om skadade fåglar, berättar Nilsson.

På Lohjan lintutalos Facebooksida kan man läsa att kungsfiskaren är pigg men har en skadad vinge. Den har druckit men vägrar äta och flyttades därför under torsdagseftermiddagen till Heinolan lintutalo, ett hem för skadade fåglar i Heinola. Där får fågeln bättre anpassad vård och omsorg, menar de på Lohjan lintutalo.

En kungsfiskare i en låda.
Kungsfiskaren är ytterst ovanlig i Finland. Man bedömer att det finns 1 till 5 häckande par i landet. En kungsfiskare i en låda. Bild: Sjundeå FBK/Mikael Nilsson kungsfiskare,fåglar

I Heinola har man byggt en specialanpassad bur åt kungsfiskaren med ihåliga trädstumpar för den att gömma sig i och en liten bassäng.

Nilsson berättar att fågeln var rädd när de fraktade den.

- Den var säkert i chock. Vi vet inte vad som har hänt med fågeln, säger han.

Vanligt med larm om djur

Mikael Nilsson har varit aktiv inom Sjundeå FBK sedan 2001 och inom alarmavdelningen sedan 2007. Han berättar att det är rätt vanligt att det kommer in anmälningar om skadade djur.

- I våras tog vi hand om en skadad svan. Det är också vanligt att frivilliga brandkåren räddar hästar och annan boskap. Djur i det vilda som till exempel sälar förekommer också, berättar Nilsson.

Han säger att man inte ska vara rädd att ringa nödcentralen om man stöter på ett skadat djur.

- Det bästa är att man ringer 112 och berättar vilket djur det är frågan och vad som har hänt. Nödcentralen bedömer situationen och alarmerar de enheter som behövs.

Nilsson menar att det inte finns risk för att man stör annat räddningsarbete om man ringer i ett djurärende.

Sjundeå FBK:s brandbil.
Fågeln fick åka brandbil till Lojo. Sjundeå FBK:s brandbil. Bild: Sjundeå FBK sjundeå fbk,brandbilar

- Nödcentralen prioriterar alarmen så att de brådskande ärendena sköts först, om en enhet är upptagen kan en annan komma och ta hand om djuret, säger han.

Vid FBK ordnas det årligen utbildningar i hur man ska hantera djur som skadats. Nilsson säger att det är en värdefull del av arbetet att få agera djurräddare.

- Det är roligt då djuren klarar sig och får återvända till det vilda. Det kändes bra då vi fick veta att svanen som vi räddade i våras hade släppts fri.