Hoppa till huvudinnehåll

Skidkungen som bar fram Finland, släkten och hembygden

Viktor gör bastukvastar tillsammans med morfar Eero Mäntyranta.
Viktor gör bastukvastar tillsammans med morfar Eero Mäntyranta. Viktor gör bastukvastar tillsammans med morfar Eero Mäntyranta. Bild: Dropping Frames min morfar mäntyranta,dokumentärprogram,Yle Fem,Eero Mäntyranta

Skidåkaren Eero Mäntyranta är en riktig legend och på många sätt en symbol för det Finland som växte fram efter andra världskriget. Mäntyranta är en av de mest framgångsrika idrottsmän som Finland någonsin haft, men hans story rymmer mer än talang och stjärnglans.

Eero föddes till en stor familj i en bastu 1937. Förhållandena i lilla Lankojärvi var enkla och skogshuggare var det troliga framtida yrket. Under kriget flydde familjen till svenska sidan medan tyskarna brände så gott som varje hus. Men skidåkningen blev Eeros väg till framgång, kändisskap och stortävlingar. När Eero åkte till OS i Squaw Valley 1960 fanns det inga bilar i Lankojärvi och knappt någon el.

Eeros barnbarn, musikern Viktor Mäntyranta, som sedan många år levt i södra delarna av Sverige åker nu norrut för att finna sina rötter. Efter att ha studerat etnologi vid universitetet i Göteborg inser Viktor att han saknar delar i sitt eget släktpussel. Han vill återknyta till sitt förflutna och hans morfar kan vara den enda i livet att berätta.

Viktor hittar den tidigare oberättade och gemensamma historien om norra Finland och Sverige och två generationer som har mer gemensamt än de kunnat ana. En vill fånga det förflutna, de andra vill vidareförmedla den kunskap som livet gett. Den ena var en gång i tiden en superstjärna, den andra drömmer om att en dag bli en.

Grovhuggna gubbar i flanellskjorta kom fram med gråten i halsen och jämförde min morfar med Jesus. Jag trodde att de där gråtmilda gubbarna var ett Tornedalsfenomen och att morfars skidåkning bara berörde oss här i norr.― Viktor Mäntyranta

Orginaltitel: Isoisäni Mäntyranta
Regi: Alexandra Lind
Produktion: Dropping Frames

Dokumentärprojekt-filmer på Yle Fem

Under sommaren 2016 visar Yle Fem en rad utvalda dokumentärer som visats inom ramen för Yle TV1:s Dokumentärprojekt (Dokumenttiprojekti)
Dokumentärerna som visas är:

Kampanjen, Yle Fem torsdag 2.6.2016 kl. 22.00.
Dokumentärfilm av Tuukka Temonen om arbetsgruppen som ledde Sauli Niinistös presidentvalskampanj.

Monstermannen, Yle Fem torsdag 9.6.2016 kl. 22.00.
Berättelsen om en medelålders man bakom en monstermask, om vägen till toppen och ner igen, om Tomi Putaansuus försök att hålla vid liv fantasivärlden som han skapade som barn.

Norr om Eden, Yle Fem torsdag 16.6.2016 kl. 22.00.
En dokumentär kärleksfilm om par som har ett passionerat förhållande till trädgårdsskötsel.

I kärlekens namn, Yle Fem torsdag 23.6.2016 kl. 22.00
Konstnären Allan Fib drabbades av stroke för åtta år sedan och konstaterades hjärndöd. När hans lilltå rörde sig inledde hans fru Tizzi en lång process för att rädda honom.

Att bli jag, Yle Fem torsdag 30.6.2016 kl. 22.00
Tre unga kvinnor har gemensamt att de skriver bloggar om det egna livet; de kämpar med det egna jaget och det moderna samhällets alla krav. Hur hitta vägen mot acceptans av den egna ofullkomligheten?

Min morfar Mäntyranta, Yle Fem torsdag 7.7.2016 kl. 22.00
Längdåkaren Eero Mäntyranta var en hjälte vars prestationer finländarna kände till. Mäntyrantas dotterson Viktor kände en annorlunda morfar. En hurdan skidlegend hittar Viktor i Eero Mäntyranta?

Nyligen publicerat - Yle Fem