Hoppa till huvudinnehåll

Tömningsstationen vid Emsalö bro i flitig användning

båt och tömningstank för septiktankar vid emsalö bro i borgå 2016
Vid tömningsstationen invid Emsalö bro har det varit lugnt den senaste veckan på grund av regn och rusk. båt och tömningstank för septiktankar vid emsalö bro i borgå 2016 Bild: Yle/Stefan Härus tömningsstation

I östra Nyland verkar båtfolket - till skillnad för i västra Nyland - vara nöjda med utbudet av tömningsstationer för septiktankar.

Den senaste i raden som tagits i bruk är den invid Emsalö bro i Borgå. Den installerades för ett år sedan. Redan då konstaterade Mats Kajander, som äger ett café och en servicestation invid Emsalö bro, att den nya tömningsstationen var efterlängtad.

Också den här sommaren har trafiken till tömningsstationen varit livlig.

- Båtfolket har nog hittat stationen. Vid soligt väder är det många båtar här som angör bryggan för att tömma sina septiktankar, konstaterar Kajander.

mats kajander
Mats Kajander mats kajander Bild: Yle/Stefan Härus mats kajander

Belåtet båtfolk

I den västnyländska skärgården har båtfolket kritiserat de ansvariga för att det finns för få tömningsstationer och att de är utplacerade på fel platser. I Borgå har åtminstone inte Mats Kajander fått höra dylik kritik.

- Den här servicen behövs definitivt och alla jag har träffat här har varit mycket nöjda och belåtna med situationen. Åtminstone här i Borgåtrakten är vi välutrustade då det gäller tömningsmöjligheterna, så det finns nog ingen orsak att klaga, säger Kajander.

septiktanken vid emsalö bro i borgå 2016
Tömningsstationen ligger invid Emsalö bro. septiktanken vid emsalö bro i borgå 2016 Bild: Yle/Stefan Härus septiktank

Förutom den ett år gamla tömningsstationen vid Emsalö bro, finns det tömningsstationer också i Borgå gästhamn, i Hammars, Kabböle och på Pellinge.

- Det finns med andra ord tömningsstationer både vid den inre och den yttre farleden, så man behöver inte åka längre sträckor för att söka upp en station. Det är snarare så att man stöter på dem, menar Kajander.

Tillräckligt många i Borgå

Hur skulle det då sitta med ytterligare en tömningsstation i Borgå farvattnen, till exempel på Emsalö sydspets innan man åker ut på öppet hav?

- Tja, om jag ser på saken genom mina skepparglasögon så ser jag nog ingen orsak till att en tömningsstation skulle installeras där, men kanske lite längre västerut, möjligen i trakterna av Onas, säger Kajander.

Följande station västerut ligger på Fagerö i Sibbo yttersta skärgård. Den andra tömningsstationen i Sibbo ligger i Storören på gränsen till Helsingfors.

I Lovisa finns det tömningsstationer vid Skeppsbron, i Kirmosund och på Svartholm.

På kartan nedan kan man se hur tömningsstationerna för septiktankar är utplacerade längs den finska kusten.

Källa: Håll skärgården ren.

Sköter sig själv

Tömningsstationen vid Emsalö bro kräver inte något större underhåll, så Mats Kajanders energi går åt till att sälja kaffe och bensin åt det båtfolk som angör hans brygga för att tömma sina septiktankar.

- Tömningsstationen sköter sig själv. Det enda jag behöver åtgärda är att hålla bryggan ren från fågelbajs och se till att stationen töms en eller ett par gånger per säsong, säger Kajander.

Om det ska bli någon tömning i år krävs det nog att vädret blir bättre. Båtfolket försvinner så snart det blir regn och rusk men återkommer vid soligt väder.

- Vid soligt och fint väder kan det vara rusning vid bryggan. Hur sommaren fortsätter återstår att se. Det är ju sommar ännu i en och en halv månad, så måntro inte både solen och båtfolket återvänder, skrattar Kajander.

tömningsstationen vid emsalö bro i borgå 2016
Tömningsstationen vid Emsalö bro måste tömmas ett par gånger per säsong. tömningsstationen vid emsalö bro i borgå 2016 Bild: Yle/Stefan Härus tömningsstation för septiktank

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland