Hoppa till huvudinnehåll

Allsången ljuder på Lurens

Robert Jordas och Kim Svenskberg.
Robert Jordas och Kim Svenskberg visar upp kvällens programblad. Robert Jordas och Kim Svenskberg. Bild: Yle/Sofia Strömgård allsång på lurens,Lurens sommarteater

Om man gillar musik och sitter som fastklistrad framför teven när det har blivit dags för Allsång på Skansen, lönar det sig absolut att ta sig till Lurens på fredagskvällen. Då är det nämligen dags för evenemanget ”Allsång på Lurens”, ett välgörenhetsevenemang som i år samlar in pengar för barnhemmet Corazón Grande i Bolivia.

Senast för två år sedan ordnade Östra Nylands ungdomsförbund, ÖNUF, ett liknande evenemang men då gick intäkterna till det nya barnsjukhuset. I år valde ÖNUF att skänka pengarna till Lovisabördiga Siw Bromans barnhemsprojekt i Bolivia.

Förra gången var allsångskvällen en riktig succé och närmare 500 personer tog sig till Lurens för att njuta av sång och gemenskap.

- Det blir allsång hela kvällen. Utöver det har vi flera olika lokala artister som ska uppträda, säger Robert Jordas som fungerar som konferencier.

Artisterna som uppträder är Solveig Lindfors, Kettil Fredriksson & Kimmo Valkama, Kajsa Nurmi & Kalle Halmén. Dessutom ger Lurensgänget några smakprov ur årets pjäs Djungelboken.

Aporna dansar på Lurens sommarteater.
Bitar ur årets pjäs Djungelboken framförs ikväll. Aporna dansar på Lurens sommarteater. Bild: Mats Tuominen Lurens sommarteater,lurens sommarteater 2016

- Det blir säkert häftigt eftersom det är en ganska livlig och fartfylld pjäs i år. Och under allsången spelar Lurens eget husband, UniSet.

Välkända melodier

När man bläddrar i allsångshäftet, känner man igen de flesta sångerna. Jag tror på sommaren och Lilla Idas sommarvisa hör till de traditionella allsångsvisorna. Det blir somrigt och trevliga visor, lovar Robert Jordas.

Då ÖNUF bestämde sig för att ordna en allsångskväll beslöt de snabbt att pengarna ska gå till barnhemmet.

- Det föll sig ganska naturligt att vi skulle ge pengarna till Corazón Grande. Där behövs en massa pengar, säger Kim Svenskberg som är ÖNUF:s ordförande.

Corazón Grande är ett barnhem för flickor, varav de flesta är offer för fysisk och psykisk misshandel. Initiativtagare till hemmet är Siw Broman från Lovisa. Hemmet invigdes i april 2006 och efter utbyggnaden år 2010 är Corazón Grande ett hem för 24 flickor i åldern två till aderton år.

Gemenskap och sång

Förra gången gick intäkterna till det nya barnsjukhuset och då lyckades man samla ihop en ansenlig summa pengar. I år hoppas gänget förstås att man kan samla ihop minst lika mycket pengar, som går oavkortat till barnhemmet.

Allsång är trevligt och passar de allra flesta. Man behöver inte sjunga vackert som en lärka för att delta och då man sjunger tillsammans med andra njuter man av musiken på ett annat sätt.

- Jag tycker om allsång om det man brukar sjunga är välbekanta melodier som man hört under sin uppväxt. Dessutom är det någonting speciellt med sång då man sjunger tillsammans, säger Robert Jordas.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland