Hoppa till huvudinnehåll

Finalklar Söderberg hade handbromsen på – ”Måste ta mig själv i kragen”

David Söderberg, EM 2014
Söderberg har varit stabil i år. David Söderberg, EM 2014 Bild: EPA / All Over Press söderberg

David Söderberg levde farligt i släggkvalet i EM i Amsterdam. Hans bästa kast mätte bara 72,96 men det räckte till final i en regnig tävling.

David Söderberg har gjort en minst sagt stabil säsong. Hans årsbästa på 77,60 från Paavo Nurmi Games i Åbo är ett av hans bästa kast i karriären. Man kunde alltså vänta sig ett långt kast av Vöråbjässen redan i kvalet.

Men det plötsliga regnet ställde till det för släggkastarna i kvaltävlingen i Amsterdam. Många hade problem – Söderberg bland dem.

– Det var ganska speciell tävling. Det var torra förhållanden när vi gjorde inkastningen, och just när jag började kasta började det dugga. Ringen är bra när den är våt, men då måste vi få göra inkastningen i våt ring, säger Söderberg till Yle Sporten.

Ville inte slå huvudet i ringkanten

Söderberg längsta kast kom genast i första omgången och han var fyra i sin egen kvalgrupp och nia totalt. Söderbergs serie skrevs 72,96, x, 70,19.

– Jag drog ner på farten i det första kastet för att säkra i alla fall nåt resultat, för jag vet att när ringen blir lite fuktig kan det bli riktigt eländigt. I andra kastet jag mera fart bakom, men då slant foten och släggan for i buren. Jag böt skor inför det tredje kastet men det var lite försiktigt, jag var lite rädd att trycka på.

Du sa igår att kvalet alltid är den värsta tävlingen, var det nervöst?

– Inte kan jag säga att det var jättenervöst. Man vill ju få en bra start på tävlingarna jag kom in relativt bra i tävlingen, men så började det ösregna. Och då blir det lite handbroms på, man vill ju inte slå huvudet i ringkanten.

Naggar det här ditt självförtroende i kanterna, eller var det bara de våta förhållandena?

– Inte kan jag skylla allt på våta förhållanden, det är lika för alla, men nog är självförtroendet bra. Jag vet att formen är riktigt bra, men jag borde pröva vattna ringen nån gång mitt i träningen också för att få fram kontrasten. Men nä, kroppen känns faktiskt bra, det är inget fel på formen.

Hungrig på medalj – och hamburgare

David Söderberg har nu tagit sig till tre mästerskapsfinaler på raken. I EM i Zürich 2014 blev han åtta och i VM i Peking förra året var placeringen sexa.

– I finalen ska jag lägga full gas, jag går inte in och säkrar något. Jag måste kasta bra för att vara bland de åtta bästa, det är bara så, säger Europasjuan från IF VOM.

Vad tror du krävs för medalj?

– Svårt att säga, det är så många faktorer som påverkar, men 77,80 tror jag bronset kommer med, säger Söderberg vars årsbästa är 20 centimeter sämre.

– Om jag bättrar på lite från kvalet finns det nog alla möjligheter till det.

Hur mycket vill du ha medaljen?

– Klart jag vill ha den, jag har varit med så många gånger. Men inte blir det någon medalj med 72,96, jag måste nog ta mig själv i kragen och försöka klämma på reset-knappen och försöka tänka på något skoj.

Vad skulle det kunna vara?

– Jag börjar vara hungrig. Det blir väl ett besök till hamburgarrestaurangen, skrattar Söderberg.

Världsettan Pawel Fajdek hade ett jobbigt kval med två kryss i början, men i det tredje och sista försöket slog han till med kvalets längsta båge (78,82). Finlands andra representant Tuomas Seppänen slutade 23:a i kvalet med 69,76.

Resultat, kvalet:

Pawel Fajdek POL 78,82 Q
Ivan Tikhon BLR 76,10 Q
Wojciech Nowicki POL 75,85 Q
Marcel Lomnicky SVK 74,68 q
Chris Bennett GBR 74,39 q
Mihail Anastasakis GRE 74,01 q
Serghei Marghiev MDA 73,95 q
Özkan Baltaci TUR 73,10 q
David Söderberg FIN 72,96 q
Marco Lingua ITA 72,94 q
Javier Cienfuegos ESP 72,73 q
Siarhei Kalamojets BLR 72,55 q
-----------------------------------
23. Tuomas Seppänen FIN 69,76