Hoppa till huvudinnehåll

Kanonlopp av Mörö – några hundradelar från medalj

Oskari Mörö sprang bra i Zürich.
Oskari Mörö levererade. (arkivbild) Oskari Mörö sprang bra i Zürich. Bild: EPA / All Over Press mörö

Oskari Mörö gjorde ett taktiskt perfekt lopp och på upploppet såg det ut som om han skulle kunna knipa en medalj. Men farten räckte inte riktigt till. Lite bittert känns det, medger Mörö.

Mörö startade lugnt i EM-finalen på 400 meter häck, men ökade på farten hela tiden och på upploppet var han redan med i tätstriden.

De sista metrarna kunde han inte riktigt utmana topptrion men slutade på en fin fjärde plats med tiden 49,24, vilket är nytt årsbästa för Esbo IF-löparen. Hans finländska rekord lyder 49,08.

Segern gick till Yasmani Copello Escobar från Turkiet före spanjoren Sergio Fernandez och schweizaren Kariem Hussein. Mörö blev endast 14 hundradelssekunder från medalj.

Ska försöka njuta

– Jag fick ut allt jag hade och vad är väl bättre än att göra det framför en så är fin publik. Synd bara att pricken på i:et var fast i så lite. Lite bittert känns det. Vi får åtgärda det om två år, säger Mörö som var åtta i EM 2014.

– Men visst känns det bra, efter alla problem har jag stigit upp nära Europaeliten. Jag måste försöka njuta av det här och inte låta medaljmissen störa.

Årets EM var det första mästerskapet där de tolv bästa i årsbästastatistiken fick en direktbiljett till semifinal. Dit hörde inte Mörö, som därmed hamnade springa ett lopp fler än många av de övriga finalisterna.

– Vi har vetat det redan ett tag, det ändrar inte fastän hur jag skulle gräma mig. Jag sprang tre, andra två. Förstås, tre lopp på tre dagar är ganska jäkla grymt, men placeringen syns på ljustavlan, det hjälper inte att börja förklara.

”Medaljen ska komma”

Mörö underskred OS-gränsen till Rio redan i semifinalen och efter två raka EM-finaler väntar nu karriärens första olympiska spel bland världseliten.

– Nu ska vi njuta av det här en stund och sen rikta blickarna mot Rio, säger Mörö som i dagsläget hör till de allra främsta häcklöparna i Europa.

– Så är det väl, nu måste man bara befästa den positionen. Man vill ju visa att man nog kan i Nordeuropa också. Och en vacker dag, innan pensionsdagarna kallar, ska jag nog ta den där medaljen också.

400 meter häck, herrar:

1. Yasmani Copello Escobar TUR 48,98
2. Sergio Fernandez ESP 49,06
3. Kariem Hussein SUI 49,10
4. Oskari Mörö FIN 49,24
5. Rhys Williams GBR 49,63
6. Karsten Warholm NOR 49,82
7. Martin Kucera SVK 49,82
8. Jack Green GBR DNF