Hoppa till huvudinnehåll

Knäckt Richardsson: Allt man tränat för försvann på tio minuter

Camilla Richardsson, EM 2016
Camilla Richardsson fick inte till det i Amsterdam. Camilla Richardsson, EM 2016 Bild: All Over Press Camilla Richardsson,hinderlöpning,friidrott

Det var en mycket besviken Camilla Richardsson som gick igenom det perfekta träningsåret, men misslyckade försöksheatet, efter EM-äventyret i Amsterdam.

Alltid går det inte som man tänkt sig. På pappret borde allting vara i skick för Camilla Richardsson. Träningen har gått utmärkt, allting talar för att hon har nya personliga rekord i kroppen – men inget lossnar.

I försöksheaten på 3000 meter hinder i EM i Amsterdam sprang Vasa IS-damen in på tionde plats i sitt heat med tiden 9.54,80, vilket är över åtta sekunder över personbästat och drygt sju över det som krävdes för en finalplats.

– Det var nog bara skit. Jag är jättebesviken på mig själv just nu, säger Richardsson till Yle Sporten och inleder sedan en lång utläggning om frustrationen när hon inte kan lägga fingret på vad som gått snett.

Camilla Richardsson, EM 2016
Richardsson halkade stadigt efter i försöksheatet. Camilla Richardsson, EM 2016 Bild: All Over Press Camilla Richardsson,hinderlöpning,friidrott

– Det är just det som är så konstigt. Jag har tränat så jäkla bra i år, hela våren har gått så sjukt bra. Jag hade jättehöga förhoppningar och inte heller känt nån press, utan bara sett fram emot säsongen jättemycket.

– Men det visar ju bara att bra träningar inte automatiskt betyder att man presterar bra på tävling. Jag ångrar inget, skulle jag få börja om igen i höstas skulle jag göra allting precis likadant, för det har gått spikrakt uppåt, säger Richardsson.

Vassa steget saknades

22-åringen hittade plötsligt formen ifjol inför junior-EM i Tallinn där hon sprang in på fjärde plats med ett nytt personligt rekord. Det lyftet kom inte denna gång.

– Jag kom aldrig riktigt in i loppet, det var hackigt och jag hittade aldrig rytmen, utan det bara hackade hela vägen. Det här skulle egentligen varit ett lopp som passat mig perfekt om jag bara haft det där vassa steget.

– De andra dog lite på slutet och då kände jag att jag borde kunna komma igen, men det hände ingenting under den sista kilometern. I Tallinn räddade den sista kilometern allt, men det fanns inte där idag.

”Säsongen ett magplask”

I och med att Richardsson inte lyckades förbättra på sitt årsbästa förblir säsongens andra stora mål, OS i Rio, en dröm.

– Jag är knappast den första idrottaren som haft det perfekta träningsåret och sen inte får ut det på banan, och jag vet att den här träningssäsongen kommer att hjälpa mig kommande år, men just nu är det svårt att tänka så.

– Man vill ju se resultat direkt när man jobbar hårt för det varje dag. Ingen EM-final, inget OS... Det blev lite magplask av den här säsongen. Allt man hade tränat för försvann på tio minuter.

För Sandra Eriksson gick försöken bättre, läs hennes tankar inför finalen här.