Hoppa till huvudinnehåll

Nyvald rektor i Larsmo får inte börja jobba

Larsmo kommunhus
Förvaltningsdomstolen måste först behandla ärendet. Bild: Larsmo kommunhus Larsmo kommunhus Bild: YLE/Rolf Granqvist larsmo kommun

I våras valdes Ben Snellman till rektor för Cronhjelmsskolan i Larsmo. Valet överklagades av tf. rektor Åsa Laxåback-Nyman och delar av lärarkollegiet.

Nu ska förvaltningsdomstolen behandla valet och bildningschef Carola Holm-Palonen har tagit ett tjänstemannabeslut i ärendet. Snellman får inte tillträda tjänsten den 1 augusti som planerat.

Istället fortsätter Laxåback-Nyman som rektor under hela läsåret 2016 till 2017.

- Eftersom ärendet är under besvär så har valet inte vunnit laga kraft. Då måste en tillfälligt rektor utses och bildningschefen kan ta det här beslutet, säger kommundirektör Gun Kapténs.

Ovanligt förfaringssätt

Men i både Vasa och Karleby väcker förfaringssättet förundran.

- Vi gör inte så här. Vi har haft fall där till exempel lärare gjort rättelseyrkan. Vi har låtit den som sektionen eller nämnden valt få börja jobba. Har sedan beslutet från förvaltningsdomstolen blivit ett annat så har vi åtgärdat det, säger skoldirektör Birgitta Höglund i Vasa.

Något liknande har inte heller inträffat i Karleby säger stadsjurist Ben Weizmann.

- Jag kan inte ta ställning till det här ärendet, men i Karleby har vi aldrig gjort på det här sättet. Den som blivit vald till tjänsten har fått inleda arbetet som tillförordnad, säger Weizmann.

Kommunförbundet tveksamt

På Kommunförbundet ställer sig även arbetsmarknadsjurist Tuula Vaskelainen tveksam till förfaringssättet. Om man väljer någon till en tjänst är valet bindande.

- Det brukar gå till så att man meddelar den som blivit vald till rektor om att beslutet överklagats. Sedan kan den valda personen anställas för viss tid eller som tillförordnad medan processen pågår, säger Vaskelainen.

Om valet sedan döms vara felaktigt så får man göra om det.

 • Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

  Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

  Just nu rivs det stora hotellet Hamburger Börs alldeles intill Salutorget i Åbo centrum. Det är ett jätteprojekt som kräver precision. Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979. Se video då väggar rivs.

 • Nyhetsquiz: 5G, regnskog som brinner och nya regler på Instagram

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Skulle du ta på dig ett armband med texten “feminist”?

  Vad är en feminist? F-ordet väcker debatt.

  I serien F-ordet försöker Ulrikke Falch, känd från tv-serien Skam, få en hel skola att bli feminister genom att dela ut armband till de som står på hennes sida. Den provocerande serien väcker debatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten