Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö: Verkar finnas en större vilja att lösa Ukrainakrisen

Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin.
Sauli Niinistö och Vladimir Putin på Gullranda. Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Mikhail Metzel/TASS All Over Press Sauli Niinistö,Vladimir Putin,Ryssland,presidenter,Gullranda

Republiken president Sauli Niinistö säger att det verkar finnas en allt större vilja att försöka hitta en lösning på Ukrainakrisen. President Niinistö träffade den ryska presidenten Vladimir Putin för en vecka sedan och på fredagen diskuterade han med Ukrainas president Petro Porosjenko.

- Jag har träffar Putin flera gånger under de senaste åren och utgående från de diskussioner vi hade i Gullranda förra veckan bedömer jag att det finns en strävan efter att nå en lösning, sa Niinistö.

Både USA och EU för diskussioner gällande Ukrainakrisen med Ryssland.

- Vi får hoppas att de här diskussionerna leder till att spänningen ska minska men jag anser att det ser ljusare ut nu än tidigare.

Putins Finlandsbesök intresserar

President Niinistö är den västledaren som senast har träffat Vladimir Putin.

Presidenten kommer tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven att delta i den arbetsmiddag som Natos stats- och regeringschefer har på fredag kväll i presidentpalatset i Warszawa.

- Jag tror att många väntar sig att jag återger mina intryck av besöket och i själva verket har många kolleger redan varit intresserade.

Enligt president Niinistö är det också positivt att Putin lovade ta itu med frågan om flygsäkerheten på Östersjön. Problemet har varit att flygplan åker utan att ha sina transpondrar påkopplade.

- Det vi strävar efter är att minska spänningarna i Östersjöområdet men det är klart att vi kan göra en bedömning först när vi ser konkreta resultat.

Läs också