Hoppa till huvudinnehåll

Tavga hoppas att muslimhatet försvinner

Tavga Zahir från Ekenäs
Tavga Zahir från Ekenäs Bild: Privat zahir

För en finländare kan det kännas otänkbart att hela tiden vara tvungen att försvara andra finländares beteende. För Tavga Zahir från Ekenäs händer det ofta. Hon känner press på att visa att hon är den perfekta muslimen.

I år uppmärksammade Itis i Helsingfors, som första köpcentrum i Finland, eid al-fitr, avslutningsfesten på den muslimska högtiden ramadan. En av de som deltog i festligheterna var Tavga Zahir från Ekenäs.

– Jag hoppas att det faktum att ett köpcentrum deltar i vår fest skulle betyda att attityden gentemot muslimer håller på att förändras i Finland. Det skulle vara skönt om hatet skulle försvinna, säger hon.

För hatet existerar. Också Itis eid-fest stördes av demonstranter, men Tavga väljer att fokusera på det positiva.

– Köpcentrets fest gav en kontrast från de bilder och videon på extremister som sprids på nyhetskanaler och på internet. Kanske det är fester som den här som kan förändra bilden av muslimer i Finland.

Ifrågasatt som muslim

Samtidigt som de populistiska partierna blir allt populärare i Europa så blir det också allt svårare att vara muslim utan att bli ifrågasatt i Finland. Det har Tavga själv upplevt. Hon menar att hon får allt fler blickar av okända människor och diskussioner om flyktingar "som tar våra jobb" blir allt vanligare.

– Några av mina kvinnliga muslimska vänner i Helsingfors har berättat att de inte vågar gå ensamma hem om natten, för att folk skriker på dem och följer efter dem, säger hon.

Tavga kom till Finland som flykting då hon var tre år gammal. Under de senaste åren har religionen blivit allt viktigare i hennes liv och hon har själv börjat bära huvudduk, vilket i en liten stad som Ekenäs kan dra till sig blickar.

– Ibland stirrar någon lite extra länge på en, men jag har valt att inte säga till hittills i varje fall, säger hon.

Hon måste förklara att alla muslimer inte är terrorister

Det är inte bara blickarna som stör Tavga. Hon känner också en press på sig att förklara varför hon är muslim och att alla muslimer inte är terrorister.

– Och visst förstår jag frågorna. Det finns så mycket negativt i medierna och islam förknippas ofta med radikala extremister. Jag känner också att jag måste be om ursäkt och säga att jag inte har något med den lilla klick extremister att göra, säger hon.

Tavga försöker själv ta det mesta med humor. Hon kan inte ta alla världens hemskheter på sig själv, trots att det ibland känns som att hon måste föregå med gott exempel för att visa att muslimer inte är onda människor.

– Jag försöker alltid tänka på vad jag säger, och säger jag något fel kanske någon tror att jag är radikal. Jag är tvungen att skratta åt det, men ibland så känns det tungt att alltid vara tvungen att vara försiktig med vad man säger bara för att jag är muslim.

Hon menar att hon har mindre utrymme att uttrycka sig, eftersom omvärlden dömer henne för minsta lilla sak hon säger.

– Det är frustrerande att hela tiden vara den som försvarar sig, säger Tavga.

Nyligen publicerat - X3M