Hoppa till huvudinnehåll

Träffa bekanta på Nya Östis läsarfest

Camilla Stjernvall-Malmberg.
Camilla Stjernvall-Malmberg hoppas på att träffa många bekanta under lördagens läsarfest. Camilla Stjernvall-Malmberg. Bild: Yle/Sofia Strömgård nya östis

På lördagskvällen får Lovisaborna återigen samlas för att umgås och njuta av musik, dans, kaka och bulla när tidningen Nya Östis läsarfest ordnas på Skeppsbron.

Mången Lovisabo har säkert deltagit i tidningen Östra Nylands läsarfester under årens lopp. Men bara för att tidningen inte längre existerar, behöver det inte innebära ett slut på traditionen, resonerade de aktiva bakom tidningen Nya Östis.

Sagt och gjort. Förra året ordnades den första läsarfetsen i Nya Östis regi och på lördagen är det dags för den andra läsarfesten på Skeppsbron.

Festen börjar klockan 18 på Skeppsbron och bjuder på ett varierande program.

- Musik, dans och annat uppträdande varvas under kvällen. Vi bjuder förstås också på kaffe och bulla, säger Camilla Stjernvall-Malmberg, som är skribent vid tidningen.

Bland annat ska fjolårets lucia med tärnor uppträda, och Joel Enqvist och Amanda Sallinen underhåller med musik. Dessutom bjuds det på taekwondouppvisning.

Den sociala aspekten viktigast

Ifjol ordnade Nya Östis festen för första gången och uppskattningsvis deltog 1 000 personer i festen.

Läsarfesten är som sagt en tradition som Nya Östis tog över från den hädangångna tidningen Östra Nyland och egentligen är det inte programmet som är det viktigaste. Huvudsaken är att folk får träffa varandra, säger Stjernvall-Malmberg.

- Många sommargäster får träffa andra Lovisabor och man träffar alla man känner. Därför ville vi fortsätta med den här traditionen.

Publikkontakt är en hjärtesak för Nya Östis eftersom tidningen tar emot mycket läsarmaterial.

- Folk skickar in artiklar om sina resor, föreningar och evenemang och vi har också en hel del läsarbilder i vår tidning, så därför försöker vi hålla kontakt med våra läsare.

Enligt Stjernvall-Malmberg löper kommunikationen mellan läsare och skribenter mycket bra.

- De hör av sig om de vill att vi ska skriva om någonting. I fjol kom en del människor fram och tipsade om nyheter, och de idéerna tog vi förstås till vara, säger hon.