Hoppa till huvudinnehåll

Korpoström seglar vidare med nya ägare vid rodret

Skärgårdscentret Koproström.
Skärgårdscentret Koproström. Bild: Yle/Johanna Ventus korpo

Hantverkstad och Knattelabb är årets nyheter vid Skärgårdscentrum Korpoström. Nya verksamhetsledaren Micaela Jansson tycker verksamheten kommit bra igång sedan Åbolands skärgårdsstiftelse tog över.

Det var i januari i fjol som Åbolands skärgårdsstiftelse gick in som största ägare i fastighetsbolaget Sunnan som äger Skärgårdscentrum Korpoström efter att stiftelsen för Åbo Akademi donerat sina aktier till skärgårdsstiftelsen.

Verksamhetsledare med lokal förankring

Vid årsskiftet tog Korpobon Micaela Jansson över som verksamhetsledare för Skärgårdscentrum Korpoström. Hon fick frågan redan i augusti i fjol och har inte ångrat att hon tackade ja.

- Jag fick några dagar att fundera på saken och kom fram till att det här är en jätterolig uppgift som jag absolut vill tacka ja till. Samtidigt har jag största delen av mitt yrkesliv jobbat med utvecklingsarbete, administration, förvaltning och ekonomi så jag kände att jag hade allt i bagaget jag behövde för att klara av uppdraget, säger Jansson.

Micaela Jansson vid Skärgårdscentret Koproström.
korpobon Micaela Jansson är ny verksamhetsledare för Skärgårdscentrum Korpoström. Micaela Jansson vid Skärgårdscentret Koproström. Bild: Yle/Johanna Ventus korpoström

Hon ser det också som ett styrka att hon som verksamhetsledare är bor i Korpo.

- Som Korpobo har jag en lokalkännedom och ett nätverk och kommer i kontakt med människor som har tankar och åsikter om centret vilket jag kan dra nytta av, säger Micaela Jansson.

Utställningar och seminarier som vanligt men också nya satsningar

Som ny verksamhetsledare för Skärgårdscentrum Korpoström sitter Micaela Jansson ändå inte ensam vid rodret. Till sin hjälp har hon ett programutskott bestående av 13 personer, allt från marinbiologer till konstnärer som tillsammans styrt upp årets program.

Mycket är sig likt, det blir utställningar, seminarier och kulturevenemang. Just nu visas till exempel Veronika Ringbom och Hanna Tammis utställning Föränderligheter och utställningen Havets ängar som består av undervattensfotografier av marinbiologen Christoffer Boström från Åbo Akademi.

Veronika och Hanna Tammis utställning Föränderligheter vid Korpoström.
Veronika Ringbom ställer ut i stora hallen i Skärgårdscentrum Korpoström. Veronika och Hanna Tammis utställning Föränderligheter vid Korpoström. Bild: Yle/Johanna Ventus utställning
Veronika och Hanna Tammis utställning Föränderligheter vid Korpoström.
Ett av verken i Hanna Tammi och Veronika Ringboms utställning Föränderligheter. Veronika och Hanna Tammis utställning Föränderligheter vid Korpoström. Bild: Yle/Johanna Ventus utställning

Men visst märks det också att det nya är Åbolands skärgårdsstiftelse och inte stiftelsen för Åbo Akademi som sköter ruljansen i sommar.

- Den kanske största förändringen är att under tiden stiftelsen för Åbo Akademi ledde verksamheten här var mycket koncentrerat kring renodlade konstutställningar. Visst blir det utställningar här också i fortsättningen men vårt uppdrag från skärgårdsstiftelsen är att behandla människans förhållande till skärgårdsnaturen och det kommer framöver att synas tydligare än vad det kanske hittills har gjort, säger Micaela Jansson.

Hantverkstaden och Knattelabbet årets nyheter

Ett exempel på det här är väv- och hantverksverksamhet som Korpo kulturgille ordnar i en av utställningssalarna i samarbete med Marthaföreningen och Korpo Hembygdsförening. Det kommer bland annat att ordnas växstuga och kurser ullhantering och segelsömnad.

Hantverkstadens utställning vid Koproström.
I en av utställningssalarna kan man beundra lokalt hantverk. Hantverkstadens utställning vid Koproström. Bild: Yle/Johanna Ventus koprotsröm

Förutom Hantverkstaden är Knattelabbet en nyhet för den här sommaren.

- Knattelabbet är en direkt följd av diskussionerna inom programutskottet där vi kunde konstatera att vi måste ordna något också för barn, säger Micaela Jansson.

Knattelabbet vid Korpoström ordnas i samarbete med föreningen Vårt skärgårdshav och projektet Finlands öar. Labbet har öppet måndagar, onsdagar och torsdagar från kl.12-18 och då får barnen lära sig mer om vad som finns under havets yta och bekanta sig med Östersjöns växter och djur.

Flicka ser närmare på fisk hon fångat i akvariet.
Det är spännande att se närmare på vad som finns på botten tycker fyraåriga Iris Ringbom. Flicka ser närmare på fisk hon fångat i akvariet. Bild: Yle/Johanna Ventus akvarium

Tanken är dels att barnen till båtgästerna som lägger till vid hamnen ska ha något roligt att göra men också att väcka barnens intresse för hur havet mår, berättar Malin Ekblom från projektet Finlands öar.

- Tanken är att de ska bli intresserade av Östersjön och vad som påverkar livet i havet men också väcka ett intresse hos barnen att sköta om Östersjön så det till exempel blir en naturlig sak att slänga skräp på rätt ställa och inte kissa i havet, säger Malin Ekblom.

Malin Ekblom leder Knattelabbet vid Korpoström.
Malin Ekblom lär barnen som besöker Knattelabbet vad som finns under ytan. Malin Ekblom leder Knattelabbet vid Korpoström. Bild: Yle/Johanna Ventus knattelabb

Att förlänga säsongen en utmaning

Förutom Knattelabbet och Hantverkstaden bjuder man vid skärgårdscentret också på andra nyheter för i år. I september ordnas bland annat en filmfestival och en vetenskapsdag för hela familjen. Att evenemangen ordnas just i september är ingen slump.

- En av de stora utmaningarna är att hålla liv i centret året om. Det är en utmaning som alla som jobbar med turistverksamhet i skärgården kämpat med. Förutom evenemangen jobbar vi nu med hur vi ska profilera oss. Våra kärnområden som biosfärområdet och den marina miljön är självklara men nu jobbar vi med hur vi ska profilera inom de områdena för att få liv i huset också vintertid. Det arbetet har nu startat och kommer att fortsätta i höst, säger Micaela Jansson.

Här hittar du hela årets program och utställningar vid Skärgårdscentrum Korpoström.

Skärgårdscentrum Korpoström ägs av fastighetsbolaget Sunnan. Åbolands skärgårdsstiftelse äger drygt 80 procent av aktierna i bolaget, resten delar Pargas stad och Fortstyrelsen på. Hotellet och gästhamnen i Korpoström sköts av företaget Galonis.