Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainska krigsfångars öde gäckar på Tulludden

Frivilligarkeologer gräver i ett före detta tyskt soldatläger i Hangö
I utgrävningarna har man hittat mycket porslin och bruksföremål. Frivilligarkeologer gräver i ett före detta tyskt soldatläger i Hangö arkeologi,Tulludden,utgrävningar,Hangö

Under fortsättningskriget fanns ett stort tyskt läger på Tulludden i Hangö. Tusentals tyskar rörde sig genom lägret varje dag på väg, till fronten i norr eller hem på permission. Nu försöker arkeologer reda ut de obesvarade frågorna, till exempel vad som hände med de ukrainska fångarna.

Arkeologen Jan Fast granskar noggrant en avbruten kniv han grävt fram.

- Det här är en massiv matkniv. Antagligen tillhörde den en tysk officer. På handtaget finns säkert något inristat, kanske ett monogram, säger han.

Jan Fast övervakar de arkeologiska utgrävningarna på Tulludden i Hangö
Jan Fast övervakar utgrävningarna av det Ukrainska fånglägret Bild: Olli-Pekka Kursi /Yle Jan Fast övervakar de arkeologiska utgrävningarna på Tulludden i Hangö utgrävningar,Tulludden,Hangö

Sedan sätter han kniven i ett oljebad, för att göra sig av med rosten. Efter det ska den gå igenom noggrannare analys. På det sättet får man reda på hur tyskarna var utrustade under krig. På Tulludden hittar man både porslin och stål av hög kvalitet.

- Kniven är en kvalitetsprodukt från stålfabriken i Solingen, säger Fast.

Efter att Sovjetunionen lämnat Hangö tog tyskarna snabbt över. De behövde en säker havsförbindelse för att kunna förverkliga sina planer i norr, och den korta resan till Hangö var ett bättre alternativ än att fortsätta till Vasa eller Uleåborg. Därför blev kasernen i Hangö stor och viktig. Tusentals tyskar rörde sig där dagligen.

Spår av fritid

I de arkeologiska utgrävningarna ser man att tobak och alkohol spelade en stor roll i militärlägret.

- Det var inte bara till för inkvartering, det var också ett underhållningscentrum. Här fanns ett stort soldathem och en biograf. Många trivdes bra här, säger Fast.

Det ser man på mängden Genever-, Mosel- och Rieslingflaskor som grävts fram på området.

- I själva verket var det en del tyska soldater som inte åkte hem på permission, utan valde att stanna i lägret, säger Fast.

Kasernen inverkade också på ortsbefolkningens liv. Man träffade tyskar på gatorna och umgicks med kasernens stab. Till exempel bjöd tyskarna skolklasser på mat.

Armi Honkanen frivilligarbetar på utgrävningen på Tulludden. Hennes mamma och mormor bodde i Hangö under kriget.

- Mamma berättade att den tyska maten var väldigt exotisk och god. Finländarna var glada över att man fick äta i lägret, för det var ju väldigt ont om mat, säger Honkanen.

Umgänget gav också upphov till djupare känslor. En släkting till Honkanen förälskade sig i en tysk soldat och åkte i väg med honom. Efter det har ingen hört av henne.

- Det gick rykten om att tyskarna kastade de finska kvinnorna överbord på vägen hem, men jag vet inte om det stämmer, säger Honkanen.

Vad hände med krigsfångarna?

På Tulludden fanns också ett läger för ukrainska krigsfångar. Finländarna hade tagit dem tillfånga, men bytt ut dem mot tyska krigsfångar ur finsksläktade folk såsom ingermanländare eller ester. Ukrainarnas öde är höljt i dunkel.

- Då tyskarna lämnade Hangö 1944 tog de tydligen ukrainarna med sig. Efter det finns det inga spår av dem. Jag tror inte att någon av dem är vid liv mera. Jag misstänker att ingen överlevde det brutala slutet på kriget, säger Fast.

Han misstänker att fångarnas öde var hårt, men han tror inte att tyskarna skulle ha tagit livet av ukrainarna med berått mod. En del ukrainare dog säkert under sin tid i fångenskap, men tyskarna uppskattade fångar som arbetskraft.

- Det kan ha uppstått problem under tyskarnas återtåg 1944. Vi undersöker omgivningen runt lägret noggrant för att hitta tecken på oroligheter, men ännu har vi inte hittat några definitiva bevis, säger Fast.

Nära lägret har man hittat ett ställe där tyska vapen avfyrats. Det kan vara frågan om en skjutbana, men det kan också vara något mycket råare.

En av de tyska barackerna som står kvar på Tulludden i Hangö
Endast tre av de över hundra tyska barackerna står kvar i dag. Bild: Olli-Pekka Kursi / Yle En av de tyska barackerna som står kvar på Tulludden i Hangö baracker,Tyskland,Tulludden,Hangö,arkeologi

Arkeologisk guldgruva

Grävningarna på Tulludden körde igång år 2014 efter att Finlands frihamn och Hangö stad kom överens om att området skulle användas för rekreation.

Innan det har området varit stängt. Det är arkeologerna glada över.

- Det stängda området har gjort att lägret legat i skydd och nu får vi gräva fram det, säger Fast.

Det är ändå svårt att veta var man ska gräva. En del av utgrävningarna tidigare år har varit förgäves, men nu har man hittat rätt.

- De baracker som står kvar hjälpte att lokalisera lägret. De bästa områdena fanns ändå helt någon annanstans, överraskande nog, säger Fast.

Ursprungsartikeln skriven av Yle Uutiset/Tero Ylioja

Läs också