Hoppa till huvudinnehåll

Akvareller till minnet av Schjerfbeck

Akvareller på Schjerfbecks födelsedag
Flaggor och akvareller är vad Akvarellkonstföreningen vill se på Schjerfbecks födelsedag Bild: Yle / Björn Udd Akvareller på Schjerfbecks födelsedag Helene Schjerfbeck,flaggning,akvarellmålning

Akvarellföreningen i Finland uppmärksammade Helene Schjerfbecks födelsedag på söndagen. Föreningen vill att dagen ska bli en officiell flaggdag i Finland.

Det var en brokig skara målare som drog ut på Helsingfors gator på söndagen för att måla stadsvyer eller annat man hade lust att föreviga. En del är proffs medan andra är nybörjare, men alla har roligt.

- Det här är mitt fjärde år. Det är så bra stämning och så roligt att delta, säger Kalle-Julle Mattas.

Kalle-Julle Mattas målar akvareller
Kalle-Julle Mattas gillar den goda stämningen på evenemanget Kalle-Julle Mattas målar akvareller akvarellmålning,flaggning

Han bor i Sydney, men planerar sin semester så att han ska hinna delta i evenemanget. I dag har han målat ett av sina favoritställen i Helsingfors.

- Jag målade botaniska trädgården, men det var så regnigt att jag måste komma in och måla färdigt, som tur var hann jag få tillräckligt för att måla motivet klart, säger Mattas.

Behövs en dag tillägnad bildkonsten

Akvarellföreningen i Finland lobbar för att den 10 juli ska bli officiell flaggdag i Finland.

- För tillfället finns det inte någon enda dag som är bildkonstens dag och då tycker vi Helene Schjerfbecks födelsedag skulle vara perfekt för det, säger Camilla Ramstedt från föreningen.

Camilla Ramstedt hänger akvareller på väggen
Camilla Ramstedt vill att den 10.7 ska bli bildkonstens dag Camilla Ramstedt hänger akvareller på väggen akvarellmålning,flaggning

Föreningen har lämnat in en ansökan till Inrikesministeriet.

- Alla flaggdagar är tillägnade författare och kompositörer och liknande, men det finns inte en enda dag för bildkonst, säger hon.

Akvarellerna är utställda på Bulevarden 9 på söndag 10.7 och måndag 11.7.

Borde 10.7 vara en nationell flaggdag?

Ja
78.8% (26 röster)
Nej
21.2% (7 röster)
Antal avgivna röster: 33