Hoppa till huvudinnehåll

En hemmaseger i årets Hangö regatta

H-båtar i Hangö regatta 2016.
H-båtar i farten i Hangö regatta 2016. H-båtar i Hangö regatta 2016. Bild: Peter Lindholm segling,Västnyland,Hangö,h-båtar,segelbåt,segelbåtar

Hangö Segelförenings Henrik Tenström seglade hem seger i sexornas klass i årets Hangö regatta. Tenström var den enda västnylänningen som lyckades vinna sina klass i årets regatta.

I sexornas klass gick segern till HSF:s Henrik Tenström med båten Sara of Hangö. Tvåa var NJK:s Karl-Gustav Pihl/ May Be VI.

Tredje plats gick till ÅSS:s Henrik Lundberg/ Fridolin och HSF:s Eero Lehtinen/ Toy var fjärde.

I Lys 2-klassen kom Hangö Segelförenings Mikko Ristimäki med båten Kukunor trea. Segern gick till Olli Martio Wk med båten Inkeri.

Tvåa i den klassen var ryska båten Amur med Vadim Kuryshev i rodret. HSF:s Stefan Bergström/ Hakuna Matata var nionde.

Moth jolle i Hangö regatta 2016.
Moth klassen var ny i årets regatta. Båtarna är väldigt snabba. Moth jolle i Hangö regatta 2016. Bild: Peter Lindholm segling,segelbåtar,Hangö,segelbåt,moth jolle,Västnyland

I Lys 1 var Hangö Udds Segelsällskaps Leif Nordström/ Xilia åttonde. Segern gick till Eki Heinonen HSS med båten We2.

I Hajbåtarna var HUS:s Tom Vatanen/ Lola totalt sjunde. Segern i den klassen gick till Kai Saksi, NPS, med båten Harriniva.

Totalt hade 207 båtlag anmält sig till årets Hangö regatta. Samtliga resultat finns på arrangörernas webbplats.

Varierande väder

Tävlingsförhållandena var varierande och utmanande, berättar Mikael Lindqvist från arrangören Hangö Segelförening.

- På fredagen var vindarna uppe i 14 meter per sekund. Klassiska båtar som sexor och åttor startade inte. På lördagen var det dimma, så vi fick vänta med starten.

På söndagen blåste det svagt utanför Hangö, men på eftermiddagen blev det perfekt seglingsvind, säger Lindqvist och menar att det var ett perfekt regattaveckoslut.

Flygande segelbåtar

Fyra veckor före regattan fick arrangörerna en förfrågan i fall de kunde ordna en tävling för moth jollar, båtar med vingar som ser ut att flyga ovanför vattenytan.

- Det handlar om lätta segelbåtar som fungerar enligt bärplansprincipen. De är snabba och går upp till 30 knop, säger Lindqvist.

Artikeln uppdaterad 11.7 kl. 13.05 med kommentarer av arrangör Mikael Lindqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland