Hoppa till huvudinnehåll

Eriksson långt från medalj: ”Känns bara tomt”

Sandra Eriksson, EM 2016.
Sandra Eriksson hade det tungt i hinderfinalen. Sandra Eriksson, EM 2016. Bild: All Over Press Sandra Eriksson,hinderlöpning,friidrott

Det blev ingen medalj för Sandra Eriksson i finalen på 3000 meter hinder i EM i Amsterdam. Efter en stark insats i försöken fick hon inte till det i finalen och slutade på tionde plats.

För två år sedan vid EM i Zürich var Sandra Eriksson en av de största medaljfavoriterna men då slutade finalen i stor besvikelse och en nionde plats.

Chans till revansch nu i Amsterdam. Eriksson gjorde en stark insats i försöksheatet och tog sig lekande lätt vidare till final och det skruvade också upp förväntningarna.

Men finalen blev en tung resa för Eriksson. Vädret var utmärkt och det påverkade Eriksson som har haft stora allergiproblem den här säsongen.

– Det känns bara tomt just nu. Jag är bara jättejätteledsen, säger en nedstämd Eriksson till Yle Sporten.

– Jag skulle ha en medalj idag och i det här gänget ska jag ta en medalj, så det är klart att jag är jätteledsen att än en gång få åka hem utan medalj. Det är jobbigt.

Gav inte upp på förhand

Eriksson fanns med i täten under inledningen av loppet men efter ungefär en kilometer tappade hon kontakten till de främsta och medaljchanserna gick upp i rök. Hon tog sig till slut i mål på tionde plats med tiden 9.45,71.

– Jag kände redan under det första varvet att benen inte funkar som de ska, så jag tänkte att jag jobbar på så gott jag kan och hoppas att de andra blir trötta, men det gick inte vägen.

I försöksheaten drog Eriksson nytta av det regniga vädret som lättade på allergibesvären, men under en varm söndag i Amsterdam fick hon inte samma skjuts.

– Jag kände före start att det skulle vara sämre än i förrgår, men jag hade inte på något vis gett upp, utan det kändes lite fifty-fifty, att det ändå kan funka. Och jag visste att även om det inte funkar så kan det räcka till.

Vad tänkte du när du tittade ut genom fönstret i morse?

– Jag har nog haft koll på väderleksrapporterna hela veckan och visste att det skulle bli en varm dag idag, men det finns ingenting man kan göra något åt det, konstaterar Falkenlöparen.

Finns det något du kunde gjort annorlunda, något du ångrar?

– Nä, inte egentligen. Det är klart att jag kanske kunde ha kämpat ännu lite till efter att jag märkte att det inte skulle räcka. Men jag vet inte. Lite surt är det att placeringen blev ännu sämre än i förra EM, det irriterar nu i efterhand. Men just nu känns det nog ändå som om det inte spelar så stor roll.

Laddar om till Rio

Eriksson är redan klar för OS i Rio om en månad, och då borde allergin inte längre plåga henne. Det tröstar mitt i EM-besvikelsen.

– Jo, absolut, det är ju Rio som är viktigast i sommar och där lär det inte vara så mycket pollenproblem, så det är väldigt skönt att ha en tävling till att se fram emot.

Hur ska du nu ladda om inför OS?

– Jag får ta en dag i taget och se hur kroppen börjar känna. Och träna på som vanligt, träningen har ju ändå funkat rätt bra hittills i sommar. Och även det gick såhär idag vet jag att formen är bra, så det är ingen panik.

Guldet gick till storfavoriten Gesa-Felicitas Krause från Tyskland före albanskan Luiza Gega och turkiskan Özlem Kaya.

Resultat:

1. Gesa-Felicitas Krause GER 9.18,85 EL
2. Luiza Gega ALB 9.28,52 NR
3. Özlem Kaya TUR 9.35,05 SB
4. Mariya Shatalova UKR 9.38,17 SB
5. Fabienne Schlumpf SUI 9.40,01 SB
6. Nastassia Puzakova BLR 9.42,91 PB
7. Michele Finn IRL 9.43,19 PB
8. Diana Martin ESP 9.43,65
9. Sara Treacy IRL 9.45,19
10. Sandra Eriksson FIN 9.45,71