Hoppa till huvudinnehåll

Kraftiga protester mot polisvåldet i USA

På många orter runt om i USA fortsatte protesterna mot polisens brutalitet mot svarta på lördag kväll, för tredje kvällen i rad. På en del håll var det turbulent med blockerade vägar, rökbomber och många gripanden.

Speciellt turbulent var det i St Paul, i Minnesota, där polisen använde rökbomber för att skingra hundratals demonstranter som vägrade lämna en motorväg som de hade blockerat i timmar.

Minnesota-tidningen Star Tribune tillhörde de medier som förmedlade skeendet på Twitter.

I St Paul ska flera poliser ha skadats av stenar, flaskor och fyrverkeripjäser som en del demonstranter kastade på poliserna. Tiotals människor greps. Enligt demonstranterna använde polisen också tårgas och gummikulor för att skingra dem.

Det var just i St Paul som Diamond Reynolds filmade och livesände polisens agerande och sin pojkväns död via Facebook. Den 32-årige pojkvännen Philando Castile dog efter att polisen hade stoppat parets bil på grund av en trasig baklykta. Enligt Diamond skulle Castile ta fram sitt ID-kort ur fickan då polisen trodde att han var på väg att dra fram ett vapen. Polisen sköt ihjäl Castile med flera skott.

Framträdande aktivist greps i Baton Rouge

Också i Baton Rouge, Louisiana blev det bråk mellan poliser och demonstranter.

Flera Black Panther-aktivister bar vapen då de marscherade i Baton Rouge. Det är tillåtet i Louisiana, men det förekom en del handgemäng mellan demonstranter och poliser i samband med protesten.

Åtminstone ett 30-tal aktivister ska ha gripits där och bland dem en av de mest framträdande aktivisterna i medborgarrättsrörelsen Black lives matter, Deray McKesson. Under hashtaggen #FreeDeray debatteras gripandet intensivt.

Det var i Baton Rouge som 37-årige Alton Sterling sköts ihjäl av poliser i tisdags, dagen innan Castile sköts ihjäl i Minnesota.

På söndag förmiddag meddelade polisen i Baton Rouge att man gripit hela 101 demonstranter där under kvällens och nattens lopp.

På lördag kväll hölls demonstrationer mot polisbrutalitet också på många andra håll. Bland annat i Kalifornien, Colorado, Florida, New York, Pennsylvania, Rhode Island och Utah. De allra flesta demonstrationerna gick lugnt till.

Anonymt hot mot polisen i Dallas

Också i Dallas, Texas där fem poliser sköts ihjäl i fredags, var det spänt tidigare under lördagen.

Där skärptes säkerheten kring polisens högkvarter efter ett anonymt hot.

Området spärrades av och kammades igenom av polisens specialstyrka, men ingenting misstänkt hittades.