Hoppa till huvudinnehåll

Söderberg några meter från årsbästa i EM-finalen: ”Jag var helt borta”

David Söderberg, VM 2015.
David Söderberg fick inte till det i finalen. David Söderberg, VM 2015. Bild: Tapio Nevalainen / SUL arkiv David Söderberg,släggkastning,friidrott

David Söderberg hade förhoppningar om en riktigt framskjuten placering i släggfinalen i Amsterdam. Men han fick inte tekniken att stämma i finalen och slutade på sjunde plats.

David Söderberg har under de senaste åren blommat ut till en riktigt bra släggkastare. För två år sedan i EM i Zürich tog han sig till sin första mästerskapsfinal och slutade åtta och det följde han upp med sjätteplatsen i VM förra året.

Nu får han lägga till en sjunde plats i EM i Amsterdam.

– Det är ingen katastrof, men nog harmar det att man tar medalj med 77,53. Topplaceringarna gick loss ganska billigt idag. Det fanns alla möjligheter att knipa en bra placering, säger Söderberg till Yle Sporten.

– Nog grämer det att säsongens sämsta tävling kommer när allt ska vara – och allt är – i skick. Att kasta över en meter kortare än sommarens näst sämsta tävling, jag vet inte ens när jag kastat sämre på träning... Inte är det bra inte.

”Jag kunde inte reda upp det”

Inför sitt sista kast låg Söderberg på sjunde plats och var tvungen att kasta längre än 76,60 för att kunna kämpa om en medalj.

Det är längder som Söderberg kastat över i sommar men i finalen gick det inte och han slutade på sjunde plats. Söderbergs längsta kast i finalen blev 74,22 som han kastade i den första omgången.

– Det började bra, helt enligt planen. Men sedan började problemen, berättar Söderberg. Min plan går ut på att öka farten i varje omgång, men nu ökade jag kanske lite för mycket till andra och då släppte höften i sidläge. Och när det händer blir det svårt.

– Jag kom inte alls in i tävlingen efter det, jag kunde inte reda upp det, jag var helt borta. Jag kunde inte påverka släggan i något av de fem sista kasten, hittade inte suget jag söker. Då kommer det inga meter, säger Söderberg vars serie löd 74,22, 73,83, 72,98, X, 72,01 och 73,86.

”Det är väl mellan öronen”

Inför tävlingen kändes allt som det ska för IF VOM-kastaren, som gjorde sin tredje raka mästerskapsfinal. Men efter missen i det andra kastet var allting förlorat.

– Det är klart att mästerskapsmiljön är extra spännande då så mycket står på spel, men jag var otroligt lugn när jag kom in på stadion. Det kändes som om jag hör hemma här. Det kändes att det var min dag – men tyvärr blev det tvärtom.

– Men det är bara att komma igen. Det enda positiva är att det var en placering bättre än i Zürich. Tar jag en placering varje EM så kommer jag väl högst upp om något år, konstaterar 36-åringen med ett litet flin.

Rio hägrar

Om en månad väntar OS i Rio, hur ska du nu förbereda dig dit?

– Jag fortsätter följa min plan. Det här ingick inte i planen, men jag har hittills haft en uppåtgående trend, så det är bara att nolla det här nu och återgå till det dagliga jobbet och bygga upp en riktigt bra form till Rio. Och formen är det inget fel på, det är väl mellan öronen.

Ska du stilla medaljhungern i Rio?

– Jo, det är klart att jag fortfarande har det som mål. Allt är nog möjligt, det ser man också på dagens resultat, men det krävs att jag lyckas till nästan 100 procent för att det ska gå vägen. Men vi får hoppas.

Storfavoriten Paweł Fajdek från Polen avgjorde finalen redan i sitt första kast då han kastade 80,46. I den femte omgången ökade han på ytterligare till 80,93.

Resultat:

1. Paweł Fajdek POL 80,93
2. Ivan Tjichan BLR 78,84
3. Wojciech Nowicki POL 77,53
4. Mikhail Anastasakis GRE 75,89
5. Marcel Lomnicky SVK 75,84
6. Siarhei Kalamoyets BLR 74,65
7. David Söderberg FIN 74,22
8. Serghei Marghiev RUM 73,21