Hoppa till huvudinnehåll

Turkiets fiffel förargar: ”Veritabel handel”

Yasemin Can, EM 2016.
Yasemin Can, som fick turkiskt medborgarskap i våras, vann både 5000 och 10000 meter i Amsterdam. Yasemin Can, EM 2016. Bild: All Over Press Yasemin Can,Europamästerskapen i friidrott 2016

Turkiet toppar medaljstatistiken i friidrotts-EM i Amsterdam inför avslutningsdagen med hela nio medaljer. Endast en av dem har tagits av idrottare som är födda i Turkiet. Det irriterar finlandssvenska friidrottsprofiler.

Yasemin Can, Polat Kemboi Arikan, Ali Kaya och Aras Kaya från Kenya. Yasmani Copello Escobar från Kuba, Jak Ali Harvey från Jamaica och Ramil Gulijev från Azerbajdzjan.

Alla EM-medaljörer – för Turkiet. Av nationens nio medaljer i Amsterdam har endast Emel Derelis brons i kulstötning tagits av en idrottare som är född och uppvuxen i landet.

– Jag tycker inte alls om det, säger Yle Sportens friidrottsexpert Danny Lindqvist. Det är ju veritabel handel vi ser.

– Det är klart att om du till exempel är en kenyan och får lov att starta i EM och med ett guld vinna 60-65 000 euro, så är det klart att det lockar kolossalt mycket.

”En farlig utveckling”

Turkiet har lockat till sig idrottarna med pengar och beviljat medborgarskap i snabb takt, utan att de ens i själva verket bor i landet.

– Jag är verkligen inte förtjust i det här. Speciellt när det finns klara bevis på att idrottarna tillbringar 10-11 månader av året på annat håll än i Turkiet. Jag tycker inte det är riktigt schysst, jag önskar inte se såna här saker inom friidrotten, säger landslagstränaren Tom Andtbacka.

– Jag välkomnar alla som är beredda att flytta och verkligen bosätta sig i ett land att tävla under respektive nations flagg, men Turkiets agerande luktar inköpta idrottare.

Yasmani Copello Escobar vinner guld i 400 meter häck före Oskari Mörö.
Oskari Mörö var fyra på 400 meter häck där Kubafödde Yasmani Copello Escobar tog guldet. Yasmani Copello Escobar vinner guld i 400 meter häck före Oskari Mörö. Bild: Koen Van Weel / EPA / All Over Press Oskari Mörö,Yasmani Copello

En annan landslagstränare, SFI:s sportchef Petra Stenman, håller med. Hon vill nu att det internationella friidrottsförbundet IAAF tar tag i saken.

– Jag önskar att IAAF på något vettigt vis skulle kunna påverka det här så vi skulle få samma regler för alla. Finland har ju till exempel ganska stränga regler på hur länge man måste bo i landet för att få representationsrätt – och det borde gälla för andra också, säger Stenman.

– Det är en farlig utveckling, fortsätter Danny Lindqvist. Om flera nationer börjar med det som Turkiet nu gör så blir det bekymmer på allvar.

Nytt problem för IAAF

Bland annat Oskari Mörös personliga tränare Atte Pettinen har riktat skarp kritik mot Turkiets förfarande.

Turkiets tvivelaktiga metoder har diskuterats runtom friidrotts-Europa och den allmänna uppfattningen är klar: Det här är inte okej.

– IAAF har gjort mycket arbete med att lösa dopningsproblemen, men det här är ett annat område där nu man verkligen måste börja jobba hårt för att hålla idrottarna på den kontinenten där de hör hemma, sade den irländska världsmästarelöparen Sonia O’Sullivan i RTE Sports sändning enligt The Telegraph.

– Turkiet har ju också en historia som inte är så trevlig i övrigt heller med stora dopningsbekymmer, påminner därtill Lindqvist. Jag ska inte anklaga någon för det nu, absolut inte, men man ser ju vissa tendenser. De har ögonen på sig.