Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens referenter ger Finland godkänt betyg i EM

Leif Lampenius och Danny Lindqvist, EM 2016.
Leif Lampenius och Danny Lindqvist. Leif Lampenius och Danny Lindqvist, EM 2016. Bild: Yle/Janne Isaksson danny lindqvist

EM i Amsterdam är över och för Finlands del blev det en medalj och ytterligare fyra poängplaceringar. Ett helt okej resultat tycker Yle Sportens referentduo Leif Lampenius och Danny Lindqvist.

Många i TV-sofforna hade stora förhoppningar på goda finländska placeringar under den sista tävlingsdagen i Amsterdam. Sandra Eriksson, David Söderberg och Kristiina Mäkelä hade alla möjligheter att göra riktigt bra resultat.

Det slutade med en sjunde plats för Söderberg medan Mäkelä knep en nionde plats och Eriksson blev tia.

– Det syntes tidigt att det här inte var Sandras dag. Det har varit bra väder under dagen och då fanns risken att hon skulle få problem med allergin och så blev det. David Söderberg gjorde en bra tävling. Jag hade kanske förväntat mig mest av honom men det sista vassa fanns inte den här gången, säger Leif Lampenius.

– Sandra fick ingen rytm i löpningen och hindertekniken var heller inte vad den brukar vara. Av David hade jag nog förväntat mig längre kast, jag trodde han skulle kasta 76 meter idag. Jag är väldigt nöjd med Kristiina Mäkelä. Hon såg stark ut och hoppade årsbästa. Det är plus i kanten, säger Danny Lindqvist.

Betyg: Godkänt

Antti Ruuskanen tog Finlands enda medalj i detta EM i och med bronset i herrarnas spjut. Utöver det tog sig även Oskari Mörö, Kristian Bäck, Wilma Murto och David Söderberg sig in på poängplaceringar.

– Det är en godkänd insats. Man kan ändå känna en viss besvikelse men det beror på att det var Tero Pitkämäki och Nooralotta Neziri som misslyckades den här gången. Det är ändå helt klart godkänt, säger Lindqvist.

– Det har varit ganska mycket stolpe ut med idrottare på nionde och trettonde plats. De fanns ändå de som gjorde stort plus och nästan 60 procent har gjort bättre ifrån sig än hur man låg till i rankingen inför mästerskapet.

– Jenni Kangas steg med 19 placeringar, Inga Linna och Merja Korpela med 14 respektive 12 placeringar. Även naturligtvis Kristian Bäck som steg med 12 placeringar. Jag tycker ändå att det inte blev riktigt som man hade hoppats, säger Lampenius.

Finlands bästa placeringar i EM:

3. Antti Ruuskanen, spjut
4. Oskari Mörö, 400mh
5. Kristian Bäck, längd
7. Wilma Murto, stav
7. David Söderberg, slägga
------------------------------
9. Kristiina Mäkelä, tresteg
9. Minna Nikkanen, stav
9. Jenni Kangas, spjut
10. Sandra Eriksson, 3000mh
13. Linda Sandblom, höjd
13. Merja Korpela, slägga
14. Nooralotta Neziri, 100mh
14. Tero Pitkämäki, spjut
14. Henri Väyrynen, längd