Hoppa till huvudinnehåll

Elöverföringen 70 procent dyrare på åtta år - se läget där du bor

Karta över prisutvecklingen för elöverföring
Karta över prisutvecklingen för elöverföring Bild: Yle/Stefan Härus, CartoDB datajournalistik,elöverföring

För personer som bor i eluppvärmda hus har priserna på elöverföring skjutit i höjden. På åtta år har priserna stigit med i snitt 70 procent.

Elpriset består av två delar. Leverantören av energin går att konkurrensutsätta men för överföringen är man bunden till det bolag som äger elledningarna där man bor. Monopolsituationen gör att överföringsbolagen övervakas av Energimyndigheten och att de bara har rätt att ta ut en "skälig vinst".

På åtta års sikt har priserna ändå skjutit i höjden. För ett hushåll med elvärme har priserna på vissa håll i landet stigit med över hundra procent. Minst har ökningarna varit i Helsingfors och Vanda. Där har priserna stigit med dryga 40 procent.

Prishöjningarna 2008-2016

Klicka på ett område för att se hur priserna har utvecklats. Grafiken visar priserna för ett exempelhushåll med elvärme som förbrukar 18 000 kWh per år. Prisuppgifterna visar läget i juli månad från 2008 framåt och är framtagna av Energimyndigheten.

Energimyndighetens exempelhushåll är uträknat med följande specifikation: Småhus, elvärme med individuell rumsreglering, huvudsäkring 3x25 A, elförbrukning 18 000 kWh/år.

Allt går inte i överföringsbolagens ficka

Prisökningarna har bland annat täckt kostnader för att uppgradera elnäten till exempel genom att gräva ner elledningar. Elskatten har höjts i flera omgångar de senaste åren och stamnätsavgiften till Fingrid har också stigit kraftigt.

För Caruna, ett av de största elöverföringsbolagen syns det här också i en minskad vinstprocent. År 2009 låg bolagets vinst på 29 procent men 2015 var motsvarande siffra 17.

Läs mera:

Flera elbolag har fördubblat priset på överföringen av el på åtta år

Nästan hälften av Finlands elbolag har höjt priset på sin elöverföring det senaste året. Priset på elöverföringen har i snitt blivit nästan 70 procent dyrare på åtta år och de regionala skillnaderna är fortfarande stora.