Hoppa till huvudinnehåll

Evira: Högst en och en halv grillkorv i veckan för barnen

Grillkorv.
Grillkorv. Bild: Yle/Robin Lindberg steka,Ekenäs

Det är skäl att hålla koll på att barnen inte äter för mycket korv, påpekar Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

Korv är standardmat på grillen för många under sommaren, men enligt Evira bör barnens korvintag hållas under kontroll.

- Man behöver i inga händelser sluta äta korv, men man bör vara måttfull – inte äta grillkorv varje dag. Grönsaker, fisk och fågel är goda alternativ på grillen, säger överinspektör Kirsi-Helena Kanninen på Evira.

Enligt Eviras rekommendationer bör barn under skolåldern inte äta mer än 150 gram korv och charkuterier per vecka.

Det här motsvarar en och en halv vanlig grillkorv eller fem knackkorvar.

Barn under 1 år bör inte äta korv överhuvudtaget, enligt Evira.

Orsaken till rekommendationerna är att korv och charkuterier vanligen innehåller nitriter, som kan orsaka minskad syreupptagningsförmåga.

Charkuterivaror i Tyskland.
Charkuterivaror i Tyskland. Bild: EPA/STEPHAN JANSEN korvar

Nitrit används för att bevara köttets röda färg och som konserveringsmedel, bland annat för att stoppa bakterier som kan orsaka förgiftning såsom botulism.

Enligt överinspektör Kanninen är det ingen skillnad om barnet äter lite korv varje dag eller hela den högsta rekommenderade mängden på en gång.

- Visst kan man äta korv flera dagar i veckan om man bara äter lite per gång. Den sammanlagda mängden avgör.

Kanninen påpekar samtidigt att nitriter inte är den enda orsaken att hålla intaget av grillkorv under kontroll. Hårda fetter och salt är också en orsak.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes