Hoppa till huvudinnehåll

Sugen på att hyra sommarstuga på nätet? Läs polisens tips för att undvika bedrägerier

Stockhus i stugby
Stockhus i stugby Bild: Yle / Juha-Pekka Inkinen stugby

På sommaren kan även de som inte äger stuga uppleva en längtan till landet. Därför är det just nu högsäsong för stuguthyrningen, som på senare år flyttat över till nätet. Men på webben finns också bedragarna. Polisen i Lappland har nyss blivit klar med sin förundersökning kring ett färskt fall där flera semesterfirare blivit grundlurade.

Under våren har polisen i Lappland undersökt ett tiotal fall där kunderna blivit av med sina pengar efter att gjort affärer med ett företag som hyrt ut icke-existerande stugor på skidorten Levi.

Äldre konstapel Elina Katajamäki på Lapplandspolisen berättar att bedragarna gett sig ut för att vara en stuguthyrningsfirma. De hade lagt upp bilder på stugor från utländska webbsidor och kunderna betalade i praktiken för luft.

– Kunderna litade på företaget och betalade hyran. I värsta fall har folk rest från Södra Finland upp till Levi för att upptäcka att det bara finns skog på adressen, säger Katajamäki.

I veckan meddelade Lapplandspolisen att förundersökningen nu står färdig och att det är två män som misstänkts för flera bedrägerier. Därtill misstänkts fyra personer för penningtvätt. De misstänkta har tjänat tusentals euro på sina brott. Nu ligger fallet på åklagarens bord.

Elina Katajamäki säger att polisen aldrig tidigare stött på bedrägerier inom stugbusinessen i den här utsträckningen.

– Det var helt nytt fenomen åtminstone för Lapplandspolisen, säger hon.

Minska risken för att bli lurad

Tack vare webben är det enkelt att hyra en stuga på andra sidan landet: det är bara att klicka sig fram till önskad ort och välja bland de mest tilltalande stugorna och lämpligaste prisnivå. Men i takt med att bedragarna på internet blir allt mer professionella kan det vara svårt att känna igen försök på att bli lurad.

Utgående från fallet har polisen nu kommit ut med tips för hur allmänheten kan undvika bedrägerier i samband med stuguthyrning:

  • Om hyresvärden har bråttom med att få in hela summan för stugan och utövar påtryckningar borde varningsklockorna ringa. Att bli ombedd att betala summan i flera rater på olika personers privatkonton är också suspekt.
  • Ifall du hela tiden blir ombedd att betala för nya utgifter lönar det sig att ifrågasätta säljarens trovärdighet. I de undersökta fallen blev kunderna ombedda att betala extra summor för städning och extra utrustning utan att detta var avtalat på förhand.
  • Ifall stugan hyrs ut av ett företag lönar det sig att söka upp företaget på webben och läsa recensioner av andra hyresgäster. Företag har nästan alltid en egen webbplats. Ifall företaget verkar suspekt lönar det sig att slå en signal för att försäkra sig om att det överhuvudtaget existerar.
  • Populära semesterorter brukar ha ett bokningscenter där du ofta kan kolla upp stugans uppgifter.
  • Du kan skriva in stugans adress på en webbkarta för försäkra dig om att det finns en byggnad på adressen. Du kan också kolla upp bildernas autencitet med hjälp av webbens sökmotorer. Ifall du hittar bilder på en finländsk stuga på utländska webbplatser kan det finnas skäl att bli misstänksam.