Hoppa till huvudinnehåll

Underskott av jordgubbar

Jordgubbar
Jordgubbar Bild: Yle/Fredrika Sundén bärförsäljning

Jordgubbssäsongen kom igång tidigare än vanligt i år vilket ledde till ett överutbud kring midsommar. Nu har det i gengäld vänt till ett underskott på jordgubbar.

Anders Lång, från Malax Bär, berättar att skörden av jordgubbar kom ganska bra igång i år men att marknaden inte var beredd på att konsumera jordgubbar i det skedet.

- Vi hade en mycket tidigare säsong i år och konsumenterna var inte beredda på att börja frysa in bären och det är först när man börjar frysa in som den där stora konsumtionen kommer igång.

- Så länge man äter bara för färsk konsumtion så är volymerna små.

Nu när efterfrågan ökar så gapar många av planteringarna tomma.

- En stor del av bären är undanplockade, säger Lång.

Anders Lång från Malax Bär
Anders Lång Anders Lång från Malax Bär Bild: Yle/Markus Bergfors malax bär

Dyrare bär

Underskottet gör att konsumenterna generellt kan förvänta sig lite dyrare jordgubbar och någon rea blir det knappast, berättar Lång.

- Nu i denna situation så är priset kanske inte så reellt med kvalitén för jordgubbarna är en sådan bristvara. Det kanske gör att priset åker iväg lite för högt i förhållande till kvalitén.

Det finns ännu jordgubbssorter som ger skörd de kommande veckorna och Lång säger att läget ändå inte är alarmerande i deras område.

- Så hopp finns att vi ska ha jordgubbar på marknaden ännu, men att vi ska komma till nån slags överskottssituation mera detta år tror jag inte på.