Hoppa till huvudinnehåll

Bostadsmarknaden stabil trots oro

Tom lägenhet
Tom lägenhet Bild: Yle/ Juha-Pekka Inkinen fönster,bostäder,bostadsmarknaden,lägenheter

Trots stora samarbetsförhandlingar i Österbotten och en ny lagändring när man lyfter lån så verkar bostadsmarknaden i Österbotten rulla på i normal takt.

De senaste uppsägningarna som flera företag i Österbotten tvingats göra har ändå påverkat bostadsmarknaden.

- Det finns de som gått i tankar om att byta hus eller lägenhet, men på grund av samarbetsförhandlingar tvingats lägga planerna på is, säger Maarit Lähteenmäki vid mäklarfirman Kiinteistömeklarit i Vasa.

Lena Berts, bostadsförmedlare vid Huoneistokeskus säger även hon att marknaden kan ha påverkats av samarbetsförhandlingarna.

- Det är osäkra tider med arbetsplatser. Det dämpar marknaden lite, säger Berts.

Ny lag om lånetak

I juli trädde en ny lag i kraft som innebär att personer som köper sin första bostad måste ha fem procent av husets pris i eget kapital. Äger man sedan tidigare ett hus eller lägenhet måste man ha tio procent av bostadens pris i eget kapital.

Lähteenmäki säger att man inför lagändringen var orolig över hur bostadsmarknaden skulle påverkas.

- Det har varit spännande tider. Lagändringen kan nog ha påverkat marknaden lite. Det blev genast lugnare på marknaden när lagen trädde i kraft.

Lähteenmäki säger att det ändå inte varit brist på varken säljare eller köpare. Hon ser positivt på framtiden.

Berts säger att man ännu inte känt av någon förändring. Marknaden går i normalt takt.

- Kunderna har varit förberedda på lagändringen och sparat pengar, säger Berts.

Normal efterfrågan på krediter

Enligt den senaste statistiken från Finlands bank ökade utbetalningarna av bostadslån i maj i år. Hushållen lyfte tillsammans nya bostadslån för totalt 1,8 miljarder euro. Den överenskomna årliga räntan på nya bostadslån var 1,21 procent, varav marginalens andel var 1,19 procent.

Lars Lönnblad, bankdirektör vid Ålandsbanken i Vasa, tror inte att den nya lagen om lånetak kommer att påverka bostadsmarknaden.

Han säger att bostadsmarknaden är normal och efterfrågan på krediter har varit jämn under den senaste tiden. Han tror att det allmänt rådande ekonomiska läget har gjort att människor har en mera försiktig inställning till lån.

- Det är ett stort beslut i livet att ta ett lån. De som funderar på att köpa bostad tänker nog en extra gång innan de fattar ett beslut, säger Lönnblad.

Lars Lönnblad på Ålandsbanken i Vasa.
Lars Lönnblad Lars Lönnblad på Ålandsbanken i Vasa. Bild: Yle/Anna Ruda lönnblad

Positiv förändring

Lönnblad säger att man kan känna av positiv förändring på marknaden.

- Jag tycker det känns lite livligare än vad det gjorde för ett halvt år sedan. Har man inkomsterna och säkerheterna i skick så är det förhållandevis lätt att få ett bostadslån, säger Lönnblad.

Eventuellt högre räntor

Han säger att marknaden och räntorna kan påverkas av en ny lag som är påkommande. Lagen innebär att banker inte kan kräva av en lånekund att den har andra tjänster hos banken för att få ett lån.

- Det kan få konsekvenser för låneräntorna. Om man ser det lönsamhetsmässigt för bankerna så behöver man trygga lönsamheten på något sätt och då kan man tänka sig att bankerna börjar se över räntorna, säger Lönnblad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten