Hoppa till huvudinnehåll

Eurofinansministrarna vill bötfälla Spanien och Portugal

Spaniens finansminister Luis de Guindos.
Spaniens finansminister Luis de Guindos. Spaniens finansminister Luis de Guindos. Luis de Guindos

Eurozonen vill bestraffa Spanien och Portugal för att länderna inte har levt upp till EU:s budgetregler. EU-kommissionen fattar det slutliga beslutet.

Eurozonens finansministrar beslöt på tisdagen att bötfälla Spanien och Portugal för att länderna inte har levt upp till EU:s budgetregler, uppger nyhetsbyrån AFP. Finansministrarna och EU-kommissionen har samlats i Bryssel för att diskutera sanktionerna.

EU-kommissionen anser att de två länderna inte har gjort tillräckligt för att korrigera sina allt för höga budgetunderskott åren 2014 och 2015.

Bötesbeloppet kan maximalt vara 0,2 procent av bruttonationalprodukten, men det är osannolikt att beloppet blir så stort.

Spanien och Portugal har nu 10 dagar på sig att lobba emot beslutet. Sedan har EU-kommissionen 20 dagar på sig att överväga försvarsargumenten och därefter besluta om möjliga sanktioner.

Ministrarna tog beslutet trots rädsla över att åtstramningar från Bryssel leder till mera populistisk retorik mot EU.

Framförallt EU-kritiska röster har frågat sig varför man ger sig på just de här länderna, särskilt med tanke på att också andra EU-länder har brutit mot budgetreglerna, bland dem exempelvis Frankrike och Finland.