Hoppa till huvudinnehåll

Hulubergsgrottan i Sibbo är sällsynt i finska mått

Hulubergsgrottans mynning skymtar mellan träden.
Hulubergsgrottans mynning är det mörka hålet som skymtar mellan träden. Terrängen var för hal för reportern att komma fram till. Hulubergsgrottans mynning skymtar mellan träden. Bild: Yle / Hanna Othman karstgrotta,grottor,Sibbo

I skogen mellan Gesterby och Molnträsk i Sibbo finns Hulubergsgrottan. Under århundraden har grottan formats och omformats av vattnet som nöter på den mjuka berggrunden.

Hulubergsgrottan är ett hål i berget, och det är det som namnet anspelar på. Hulu är gammal Sibbodialekt för hål.

Grottan är en karstgrotta, en typ som är ovanlig i Finland eftersom här inte finns ung kalksten. Den har formats av vatten som slitit på mjuk berggrund.

Gesterbybon Rolf Juselius har som ung pojke klättrat in i grottan, men under de sjuttio åren sedan dess kan grottan ha ändrats.

- Att kalla det grotta är kanske överdimensionerat. Det är egentligen ett krypin, ett litet hål. Grottans mynning är ganska liten men sedan finns det en större kammare på några meter. Därifrån kan man ännu krypa vidare till en annan hålighet men det vågade jag inte som pojke. Vi var rädda för att fastna, säger Juselius.

Rolf Juselius i skogen söder om Juvas, Sibbo.
Gesterbybon Rolf Juselius har rört sig i skog och mark kring Hulubergsgrottan i hela sitt liv. Rolf Juselius i skogen söder om Juvas, Sibbo. Bild: Yle / Hanna Othman hulubergsgrottan

Retkipaikka-webbsidan kan man läsa att den andra kammaren är fylld av vatten och att ingen vet hur långt grottan fortsätter. Taket i grottan är vackert vitt.

Bästa sättet att ta sig till Hulubergsgrottan är via en stig som går från Juvas till Molnträsk. Förr användes stigen flitigt av ortsborna som gick längs den från Gesterby till Molnträsk för att fiska.

Nuförtiden är stigen igenvuxen på vissa ställen och under regnigt väder får man hoppa och balansera för att ta sig vidare.

Vatten på den övervuxna stigen som leder till Hulubergsgrottan, Sibbo.
Stigen kan knappt urskiljas på det här våta fältet. Stövlar rekommenderas. Vatten på den övervuxna stigen som leder till Hulubergsgrottan, Sibbo. Bild: Yle / Hanna Othman hulubergsgrottan,skogar,stigar

Följ stigen i ungefär 450 meter, sedan finns grottan på höger sida några meter in mellan träden. Då Yle Östnyland skulle besöka grottan hade det regnat mycket så klipporna omkring grottan var hala. Dessutom håller skogen på att breda ut sig runt ingången.

- Det ser helt annorlunda ut här än hur jag minns det från mina pojkår. Jag kommer ihåg det som en öppning i skogen. Det fanns till och med naturgräs här eftersom det gick kreatur och betade på området, säger Juselius.

Rolf Juselius pekar ut Hulubergsgrottan.
Rolf Juselius pekar ut Hulubergsgrottan för reportern. Rolf Juselius pekar ut Hulubergsgrottan. Bild: Yle / Hanna Othman hulubergsgrottan

Rolf Juselius berättar att det när han var ung berättats historier om att det bodde grottmänniskor i Hulubergsgrottan. En bit ifrån finns också jättegrytor som det sägs att jättarna hade använt för att koka mat i.

Om det bor någon i grottan nu så är det högst sannolikt grävlingar. Rolf Juselius säger att spåren i undervegetationen och mossan tyder på det.

Stigen försvinner in i ett hav av ormbunkar.
Stigen försvinner in i ett hav av ormbunkar. Vid något skede har stigen varit tillräckligt bred för häst och kärra. Stigen försvinner in i ett hav av ormbunkar. Bild: Yle / Hanna Othman ormbunksväxter,stigar

Trots att karstgrottor är ovanliga i Finland ser det inte ut som att någon besökt just den här grottan på länge. Vill man ta sig en titt in genom hålet får man räkna med att ha kläder på sig som får bli smutsiga eftersom man måste krypa in.

Reportaget om Hulubergsgrottan är en del av Yle Östnylands sommarserie om östnyländska grottor och höjder.