Hoppa till huvudinnehåll

Johan Kjellberg: EU-motstånd, rasism, homofobi - det är Sannfinländarna just nu

Johan Kjellberg är redaktör på Svenska Yle
Johan Kjellberg är redaktör på Svenska Yle. Johan Kjellberg är redaktör på Svenska Yle Bild: Yle johan kjellberg

Sannfinländarna står i tur då sommarens politiska diskussionsforum Suomiareena fortsätter på onsdag. De rasistiska och homofobiska påhopp riksdagsledamöter har gjort sig skyldiga till de senaste dagarna kan göra partiets drygt en timme långa inslag till det mest intressanta under årets annars rätt så tråkiga Finlandsarena.

Temat för Sannfinländarnas nisch på Finlandsarenan under onsdagen är en av partiordförande och utrikesminister Timo Soinis favoritfraser under oppositionstiden: Var EU finns, där finns också problem.

Det är möjligt att Timo Soini gör frasen till favorit igen, men den dagen är han knappast längre utrikesminister. Hur långt borta är den dagen?

Brexit förebild för sannfinländska riksdagsgruppen

Frågetecknen hopar sig kring Sannfinländarnas inställning till EU i efterdyningarna av det brittiska utträdet. Inte minst på grund av det starka stödet för en finsk exitomröstning i den sannfinländska riksdagsgruppen.

Timo Soini kanske svarar i morgon, onsdag. Och gör klart hur riksdagsgruppens ja till en folkomröstning är förenligt med regeringens EU-linje.

Eller kanske han undviker hela saken genom att hänvisa till yttrande- och åsiktsfriheten. Eller försöker med vitstricket som har varit hans och partiets linje då besvärliga frågor ställs.

Därmed skyfflar Soini ändå den heta potatisen EU-medlemskapet i famnen på stackars statsminister Juha Sipilä (C) som kan tvingas till en eller annan saltomortal de närmaste månaderna för att hålla ihop regeringen.

Folket vet nog

"Vitsat" har Sannfinländarna de senaste dagarna efter några månaders stiltje, och inte bara om EU.

Kanske katastrofraset i mätningarna om väljarstödet har lett till att riksdagsledamöter börjar fiska i grumligt vatten, med rasistiska och kränkande påhopp.

Standardmodellen tycks vara att man först försöker behaga väljaren med vad man egentligen vill säga, och sen slingrar sig för att undvika obehagliga följdfrågor med ett ångerfullt "Det var ju bara en vits".

Men folket, det vet ju.

Åk hem, om du inte trivs!

Vi kan ta ett par fall de senaste dagarna. James Nikander, som rappar under artistnamnet Musta Barbaari, protesterade mot det brutala sätt på vilket nära släktingar behandlades av polisen. Ärendet utreds nu och kanske går till åtalsprövning.

Nikanders inlägg på Facebook om saken väckte stor uppmärksamhet, också bland Sannfinländarnas supportrar.

Till exempel riksdagsledamot Leena Meri (Sannf) uppmanade i en diskussionstråd Nikander att återvända till sitt hemland om han har så illa att vara i Finland.

Hemlandet råkar nu vara Finland. James Nikander är född i Åbo, hans far är finländare och modern från Tanzania.

Meri bortförklarar sig nu genom att beklaga att det i skriven text är svårt att få fram om man vill vara sarkastisk eller humoristisk.

Riksdagskollegan Mika Raatikainen (Sannf), polis i det civila, förolämpar homosexuella på sin Facebook-sida. Raatikainen är orolig över att någon otillbörlig sneglar på hans högst privata.

Facebook-screenshot av Mika Raatikainens status.
Skärmdump av Mika Raatikainens inlägg på Facebook. Facebook-screenshot av Mika Raatikainens status. Bild: Yle Mika Raatikainen

- Nu då alla homosexuella och liknande vill (precis som alltid) använda samma wc och tvättrum som heterosexuella så vilken är de heterosexuellas rätt i simhallar, omklädningsrum, armén och så vidare? Vore det kanske rättvist att de som inte vill bli offer för sexistiska homosexuella lurpassare då de tvättar sig möjligen kunde tvätta sig i fred i fortsättningen, skriver Raatikainen.

Mika Raatikainen tycker att man kunde sätta upp skyltar med texten Sneglingsfritt område. Men han misstänker att "grönkommunisterna" inte har samma åsikt om de mänskliga rättigheterna som han.

Ingen i den sannfinländska partitoppen har kommenterat skriverierna. Inget ovanligt det heller. Då riksdagsledamot Olli Immonen (Sannf) poserade på bild med nynazister slätades det över. Mika Raatikainens språkbruk skulle inte tillåtas i plenisalen. Men kravet att riksdagsledamöter uppträder värdigt gäller också på fritiden, och dygnets alla timmar.