Hoppa till huvudinnehåll

Katternö blir delägare i Nextjet

Nextjet
Nextjet har flugit mellan Kronoby och Stockholm sedan 2014. Nextjet Bild: Nextjet nextjet

Katternö går via koncernbolaget Herrfors in som delägare i flygbolaget Nextjet. Katternö köper aktier i bolaget för runt 530 000 euro.

- En flygförbindelse till Arlanda är oerhört viktig för Jakobstadsregionen med dess många exportföretag. Som ägare hoppas vi kunna skapa en regional nytta på båda sidor av Bottniska viken, säger Peter Boström, ordförande för Katternö i ett pressmeddelande.

Katternös vd Stefan Storholm ser satsningen som en del av Katternös samhällsansvar.

- Utvecklingen verkar gå mot att näringslivet måste ta ett större ansvar i takt med att de samhälleliga satsningarna avtar. Exportindustrin i vår region står och faller med snabba, pålitliga kommunikationer. Kanske går utvecklingen mot att vi på sikt borde bredda basen och sätta upp ett lokalt flygbolag, kanske ett Ostrobotnia Wings, säger Storholm.

Nextjet har flugit mellan Kronoby och Stockholm i två år.

- Beläggningen har ökat stadigt, men för att fortsätta utvecklas behöver avgångstiderna anpassas bättre till resenärernas behov. En morgontur och en kvällstur mellan destinationerna
vore idealiskt, säger Boström.

Sedan 2012 har Nextjets huvudägare varit det lokala näringslivet i Örnsköldsvik genom Höga Kusten Flyg AB, med syfte att säkra ortens flygförbindelser till Stockholm. Nu övertas Nextjetkoncernen och varumärket Höga Kusten Flyg av en ägargrupp bestående av Katternö, Air Åland och Magnus Ivarsson, en av Nextjets grundare och vd för företaget.

Läs också