Hoppa till huvudinnehåll

Mikael Jungner: Kris för demokratin om inte partierna förnyas

Mikael Jungner på Segway i Björneborg
Synlig varhelst han rör sig. Mikael Jungner i Björneborg Mikael Jungner på Segway i Björneborg Bild: Yle/Jaani Lampinen suomiareena,Björneborg,demokrati,Partisystem

Ideologins "bäst före"-datum har löpt ut för länge sedan. Partierna måste ställa om sig. Det säger Mikael Jungner i Björneborg. Partierna är pinsamt medvetna om behovet av nya tider. Väljarna följer inte längre troget med.

- Jag har 50 000 vänner på Facebook, medan socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne bara har drygt 5 000 vänner, skryter De grönas ordförande Ville Niinistö i Björneborg.

Det säger något om inställningen till nya tider mellan de två partiledarna, men också om en målmedveten satsning på moderna medier hos De gröna.

Båda partierna visade upp sig på tisdagen i Björneborg, båda måste förhålla sig till opålitliga väljare som hastigt kan ändra åsikt.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val genom tiderna år 2015, efter det har opinionssiffrorna gått upp och ner.

Publik på de grönas möte vid Suomiareena i Björneborg 2016
Torgmöten drar inte som förr. Kanske om det streamas? Grön publik i Björneborg. Publik på de grönas möte vid Suomiareena i Björneborg 2016 Bild: Yle/Jaani Lampinen suomiareena,Björneborg,Gröna förbundet

Partiordförande Antti Rinne gläder sig över att det ändå går bättre för socialdemokraterna i Finland än i många andra europeiska länder.

De gröna klarar sig ändå betydligt bättre, speciellt bland unga och kvinnor.

Varför går partierna så dåligt?

SDP:s tidigare partisekreterare och riksdagsledamot Mikael Jungner funderar på varför vänstern inte längre ”säljer”. Med en hatad borgerlig regering borde det gå bättre än någonsin för vänsterpartierna. Men så är det tydligen inte.

Jungner och några andra påverkare kom nyligen med en bok om partiernas kris ("Pelastetaan puolueet").

Väljarstödet varierar för alla, och partimedlemmarnas antal minskar. Problemen är gemensamma för alla partier. De har blivit kvar i ett traditionellt tänkande och inte hittat stigen till moderna tider, enligt författarna.

De gröna klarar omställningen bäst

Ska man hitta en stig? Det hoppas Mikael Jungner.

- Det sker inte av sig själv. Över partigränserna borde man fundera på hur partierna ska klara sig i det digitala tidevarvet. Om något parti hittar de vises sten, kommer de andra säkert att snabbt följa efter.

De gröna har antagligen kommit längst, enligt Mikael Jungner.

- De är nyast. De har färska, fördomsfria, experimentvilliga - och intelligenta – individer, som lever i den digitala tiden. Tur för dem, berömmer Jungner.

Socialdemokraten blev påverkare

Mikael Jungner själv har hunnit vara både ministermedarbetare, riksdagsledamot och partisekreterare i det socialdemokratiska partiet. Nu har han sadlat om igen, och är verkställande direktör för Kreab Finland som sysslar med företags- och samhällskommunikation.

Den här veckan leder han ett tiotal debatter i Björneborg under Suomiareena-veckan. Många handlar om överlevnadsstrategier i den nya digitala tiden.

Jungner vill inte bedöma om de gamla ideologierna dör eller förändras.

- Hur det går beror på partierna själva. När världen förändras passar de gamla samhällsanalyserna inte längre in. Fabriksvisslan och skorstensindustrin har försvunnit. Konflikten mellan arbete och kapital, som partierna bygger på, finns inte längre på samma sätt.

Alla partier ger samma löften, men kan inte hålla dem

- Nu har vi åtta socialdemokratiska partier med olika namn. Alla lovar de fortsatt välfärd, säger Mikael Jungner.

Men tyvärr ligger inte välfärdsamhällets fortsättning i partiernas händer. Det beror mer på medborgarna, företagen, samfundet.

Partierna kan inte rädda välfärdssamhället, men inte heller förstöra det. Det är resten av samhället som antingen räddar eller förstör det, hävdar Jungner.

Rörliga väljare – demokratins riddare?

Under politikveckan i Björneborg är det naturligt att diskutera väljarbeteende. Det är ju det alla är här för att påverka.

Rörliga väljare är demokratins riddare. De avgör valen. Annars skulle det bli tråkigt, odynamiskt.

Medborgarna är kända för att vara alltmer opålitliga i val.

- Rörliga väljare är demokratins riddare. Det är de som avgör valen. Om alla mänskor alltid skulle rösta på samma sätt skulle det bli tråkigt, odynamiskt, enligt Jungner.

Brexit gav långfinger åt eliten

Mikael Jungner hävdar att ingen egentligen vet varför väljarna röstar som de gör.

- I Storbritannien röstade majoriteten för brexit. Men det var visst mest för att visa långfingret åt eliten och inte för att lämna Europa. Nu är de lite skrämda: Hur gick det nu såhär?

I Finland har förändringarna också varit stora. Under valet 2011 var man orolig för globaliseringen. Det var det stora ”jytky-valet” då sannfinländarna storsegrade, men inte gick med i regeringen.

Nu verkar det i opinionsmätningarna som om en mer måttfull, ansvarsfull linje skulle segra. Men det kan redan ha svängt.

Mikael Jungner i Björneborg
Mikael Jungner i Björneborg Bild: Yle/Bengt Östling suomiareena,Björneborg,partier,Kreab,Segway

Rätt att ha fel, trots dåligt slutresultat

En diskussion som böljar just nu är om folket kan ha fel. Ska folkomröstningsresultat alltid tas på allvar?

- Väljarna har ofta fel. Det finns flera val där slutresultatet inte ger någon välsignelse för folket, enligt Jungner.

Alla har rätt att ha fel. Själv har jag fel flera gånger per dag.

Just valet 2011 gav ett resultat som gjorde det nästan omöjligt att bilda en funktionsduglig regering i Finland, liksom i senaste val, säger Mikael Jungner. Men det hör till demokratin.

- Men alla har rätt att ha fel. Själv har jag fel flera gånger per dag, utan att min sinnesfrid förstörs, säger han.

Kaotisk tid kräver symbolfigurer

I framtiden minskar kanske partiordförandens roll, misstänker Jungner. Men just nu är de viktiga.

- Vi lever i en invecklad, till och med kaotisk tid. Mänskor söker svar via något eller någon de kan förhålla sig till. Partiordföranden blir en symbol, säger Mikael Jungner.

- När man ser hur partierna har framgång eller går tillbaka, ser man hur ofantligt mycket partiordföranden betyder.

Är Antti Rinne den bästa ordföranden för socialdemokraterna?

- Nå han är den nuvarande ordföranden i SDP. Han har verkligen haft svårt att hitta sin plats, formulerar sig Jungner.

Många partiledare ute och cyklar

- Jag känner Antti Rinne ganska bra. Han är bättre än sitt rykte. Försöker verkligen. En smart kille. Men på något sätt har han inte hittat ett förhållande till väljarna som man borde. Jag är säker på att Antti Rinne just nu söker sättet att vara i växelverkan med väljarna, säger Mikael Jungner.

Men Antti Rinne är inte alls bland de sämsta. På samma sätt är många andra partiordförande ute och cyklar, tillägger Jungner.

Själv rör sig Jungner mellan evenemangen i Björneborg på en Segway som han nästan kan styra utan händer.

Och på tal om företagskommunikation: Firmanamnet är väl synligt på hans fortskaffningsmedel. Man ska inte sumpa chanserna att synas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes