Hoppa till huvudinnehåll

Nya hemligheter om smugglarkungen Hjalmari Mäkelä avslöjade

Smugglarkungen Hjalmari Mäkelä.
Smugglarkungen Hjalmari Mäkelä. Smugglarkungen Hjalmari Mäkelä. Bild: Yle/Johanna Ventus korpo

Det började med att man hittade Hjalmari Mäkeläs spritsläde gömd i vassen i Korpo. Nu har man hittat gömda fotografier och dokument som avslöjar nya hemligheter om smugglarkungen.

Det var över 20 år sedan man hittade resterna av handelsmannen Hjalmari Mäkeläs gamla spritsläde gömd i viken nedanför Korpo hembygdsmuseum. Släden fick en plats i dåvarande båtmuseum i Korpo, men har sedan Skärimuseet öppnade för fem år sedan haft hedersplatsen i museet och släden kröner utställningen om smugglarkungen.

En låda full av gamla dokument och fotografier

I sommar öppnar en utställning där nya hemligheter om Hjalmari Mäkelä avslöjas. En avlägsen släkting till smugglarkungen visade sig i sin källare ha en hel låda full av dokument och fotografier som nu finns utställda vid museet.

I utställningen finns förutom ett tjugotal fotografier också Hjalmari Mäkeläs plånbok med 60 mark från 1940-talet, hans körkort och så smugglarkungens eget spritkort som avslöjar att han köpte laglig sprit åtta gånger mellan åren 1945 och 1946.

Smugglarkunden Hjalmari Mäkelä.
Hjalmari Mäkeläs identitetsbevis. Smugglarkunden Hjalmari Mäkelä. Bild: Yle/Johanna Ventus smugglarkungen hjalmari mäkelä,Korpo
Smugglarkunden Hjalmari Mäkeläs sprikort.
Enligt spritkortet köpte Hjalmari Mäkelä sprit lagligt första gången den 9 april år 1945. Smugglarkunden Hjalmari Mäkeläs sprikort. Bild: Yle/Johanna Ventus korpo

Viktig dokumentation om smugglarkungen

Enligt Korpobon Torgils Bäckman som är guide på Skärimuseet är pappren och fotografierna ett viktigt fynd.

- Historierna om Hjalmari Mäkelä har ju inte blivit dokumenterade utan gått vidare från person till person, så vi har fått ta historierna med en nypa salt. Det har funnits några suddiga bilder men nu har vi bland annat fått bilder på omgivningen kring hans hus och bilder på velodromen han byggde på gården, säger Bäckman.

Stort intresse för cyklar

Många av fotografierna visar vilken viktig roll cyklar hade i Hjalmari Mäkeläs liv. På flera av bilderna poserar Mäkelä, som i tiderna var finsk mästare i cykling, med sin sportcykel. Intresset för cyklar kommer också tydligt fram i och med att han lät bygga en velodrom, alltså en lutande bana för cykeltävlingar, på gården bakom sitt hus.

Smugglarkunden Hjalmari Mäkelä.
Smugglarkunden Hjalmari Mäkelä. Bild: Yle/Johanna Ventus smugglarkungen hjalmari mäkelä
Smugglarkunden Hjalmari Mäkelä.
Smugglarkunden Hjalmari Mäkelä. Bild: Yle/Johanna Ventus korpo

Det så kallade Stabshuset, där i dag bland annat restaurang Hjalmar´s finns och där stadens personal sitter, byggde Hjalmari Mäkelä år 1935. Det efter att hans gamla hus brunnit ner till grunden. Hur branden startade vet man inte, men enligt historien ska Hjalmari Mäkelä inte varit allt för olycklig över branden. Tvärtom lär han ha ha bett brandmännen låta huset brinna ner. Det stora och ståtliga stenhus han lät bygga på samma plats såg han sedan till att var en meter längre än Korpo gård.

Hjalmari Mäkeläs gamla bostadshus i Kopro.
Stabshuset som det såg ut på Hjalmari Mäkeläs tid. Hjalmari Mäkeläs gamla bostadshus i Kopro. Bild: Yle/Johanna Ventus korpo
Restaurang Hjalmars i Korpo.
Stabshuset i Korpo i dag. Restaurang Hjalmars i Korpo. Bild: Yle/Johanna Ventus restaurang hjalmars

Historien om smugglarkungen Hjalmari Mäkelä slutar dock inte lyckligt. Förbudstiden tog slut 1932 och även om Mäkelä hade hunnit bygga upp en stor förmögenhet på spritsmugglingen gick han så småningom i konkurs. Mannen som så stolt poserar framför sitt mäktiga stenhus med sin sportcykel, kom att sluta sina dagar på mentalsjukhus i Ekenäs år 1956.

Skärimuseet i Korpo.
Skärimuseet i Korpo. Skärimuseet i Korpo. Bild: Yle/Johanna Ventus skärimuseum

Utställningen om smugglarkungen Hjalmari Mäkelä vid Skärimuseet i Korpo är öppen onsdag till söndag klockan 12-16 fram till den 14 augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland