Hoppa till huvudinnehåll

Österbottnisk kortfilm vann pris i Tyskland

Regissören Andreas Westerberg
Regissören Andreas Westerberg Regissören Andreas Westerberg Bild: Yle/Markus Bergfors är det för mycket begärt,kortfilmer,regissörer

Kortfilmen "Är det för mycket begärt" vann pris i kategorin kortfilmer fem minuter vid International Bavarian short film festivals i Tyskland i fredags. Filmen handlar om hur man söker mening och regissören Andreas Westerberg säger att den har formen av en visuell dikt.

Andreas Westerberg, Lina Ekblad och Julia Johansson var på plats i Tyskland för att ta emot priset. Westerberg är glad över priset.

- Det var ju väldigt kul i och med att det också var premiär för filmen, så det var ju roligt att få öppna festivalrundan med en vinst, säger Westerberg.

Tre kortfilmer om att söka efter mening

Filmen hör till en tredelad kortfilmsserie som Andreas Westerberg både skrivit och regisserat. "Är det för mycket begärt" är den första delen även om den släpptes som den andra. Den sista delen har redan visats på ett flertal festivaler.

- Det är en del av tre kortfilmer som vi gjorde 2014-15, där jag jobbade lite kring ämnet mening och hur man söker mening. Det går från det väldigt vardagliga och lilla, som den här filmen handlar om, säger Westerberg.

Westerberg berättar att filmerna har mer form av visuella dikter än traditionella kortfilmer och att han ofta kommer tillbaka till samma ämnessfärer.

- Man kommer ju inte undan sina hjärnspöken.

Det är samma team som har jobbat med alla tre filmer och Westerberg säger att personkemin är viktig när man gör film och att det är till stor fördel att man känner varandra.

- När man hittar de där som man synkar med riktigt bra så vill man nog hålla fast vid det.

Filmas visas för tillfället inte i Österbotten men Westerberg hoppas att den ska visas på en filmfestival i närheten.