Hoppa till huvudinnehåll

Vasa = ”jordens ände” – KHL följde med Osala och pokalen till Österbotten

Oskar Osala
Oskar Osala fick ta hem pokalen till Vasa. Oskar Osala Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist osala,Oskar Osala

KHL:s webbplats följde med Oskar Osala och Gagarin Cup-pokalen till Vasa – eller till jordens ände, som KHL uttrycker det. Osala passar på att hylla vännen och styrkelyftaren Fredrik Smulter.

Oskar Osala och Metallurg Magnitogorsk blev KHL-mästare i år. Det betyder att Gagarin Cup-pokalen har åkt runt på turné, också till Finland.

KHL:s webbplats rapporterar om Osalas besök till hemstaden Vasa med rubriken ”To the Ends of the Earth.”

– Det är troligt att den mest kända av de 68 000 själar som bor i kuststaden är Magnitka-anfallaren Oscar Osala, skriver KHL och passar på att stava Osalas namn fel.

KHL slår också fast att Osala lyckades träffa ”nästan alla i hela staden”.

Oskar Osala
Många var intresserade av pokalen och Oskar Osala. Oskar Osala Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist osala,ishockey,Oskar Osala

Pokalen till Smulters gym

KHL rapporterar också om Osalas vänskap med styrkelyftaren Fredrik Smulter. Osala har tillbringat otaliga timmar i Smulters gym och tog med pokalen dit, skriver KHL.

– Freddi har haft enorm inflytelse över min karriär. Han har alltid varit en inspirationskälla som visar vägen, säger Osala.

Osala blev också KHL-mästare säsongen 2013–2014, men lyckades inte ta hem pokalen då. Att pokalen nu fick resa till Vasa betyder mycket, säger Osala.

– Jag är säker på att det här betyder lika mycket för invånarna i Vasa som det betyder för mig. Människorna här följer KHL noggrant. Många har blivit glada över att se pokalen, säger Osala, som gärna tar hem pokalen fler gånger.

Simmade och badade bastu

Yle Sporten var också på plats då Osala tog hem pokalen, som fick känna på det finländska klimatet och kulturen.

– Bland annat har vi varit ute i skärgården och pokalen har simmat och badat bastu, sade Osala förra veckan.

Läs också