Hoppa till huvudinnehåll

Ville Niinistö: Regeringen erbjuder lidande, inte hopp

Ville Niinistö i Björneborg
Ville Niinistö fortsätter att kritisera nedskärningarna i utbildningen. Ville Niinistö i Björneborg Bild: Yle/Jaani Lampinen Ville Niinistö,Gröna förbundet,suomiareena,Björneborg,Partiordförande

De grönas ordförande Ville Niinistö kritiserade häftigt regeringen i sitt tal under De grönas evenemang på Suomiareena i Björneborg. Det politiska diskussionsforumet Finlandsarenan fortsatte i dag för andra dagen.

Ville Niinistö anklagade regeringen Sipilä för att erbjuda en dyster bild av framtiden, medan finländarna nu behöver hopp.

- Det kan inte vara ett mål att orakelmässigt tala om lidande, säger Niinistö.

Liksom tidigare lyfte Ville Niinistö främst upp nedskärningarna i utbildningen. Han säger att Samlingspartiets nya ordförande Petteri Orpo (Saml) bluffar då han säger att det inte blir mer nedskärningar i utbildningen.

- Regeringen har ju knappt inlett de historiskt stora nedskärningarna i utbildningen som totalt kommer att uppgå till en miljard. Och nu säger Orpo nådigt att man kanske på allt det här inte kommer med nya nedskärningar, säger Niinistö.

Stora nedskärningar hotar yrkesutbildningen

Särskilt varnade Ville Niinistö de nedskärningar som hotar yrkesutbildningen. Den står nu i tur då regeringen har fått universiteten på knä.

- I praktiken innebär det att lärarna blir färre och enheterna blir färre. Det slår hårt ut mot främst pojkarna på landsorten och i förorterna i form av skolavhopp. Vi har inte råd med en förlorad generation, säger han.

Niinistö kritiserade också höjningen av vårdavgifterna. Sänkningen av lönerna visar att regeringen inte begriper dagens arbetsliv.

- Regeringen tillgriper åtgärder från 1990-talet för att få ekonomin i skick. Regeringen vill att finländarna ska jobba mera, men har ingen aning om hur det ska gå till, säger Niinistö.

- Priskonkurrens är inte dagens melodi. Innovationer föds inte genom att skära i utbildning och forskning, säger han.

Kommunerna kan ha egen linje

Men inte för intet är Ville Niinistö partiordförande som gör reklam för sitt parti. Hotet från regeringen kan åtminstone i en del kommuner avvärjas genom att väljarna röstar på De gröna i kommunalvalet nästa år.

- Kommunerna kan ha en annan prioritetsordning än regeringen. Kommunerna kan om de vill låta bli att försämra dagvården, höja dagvårdsavgifterna och också bevara yrkesutbildningen på orten, säger han.

Då riksdagsarbetet inleds i höst vill De gröna se till att basinkomsten förverkligas, och inte i en urvattnad modell. Social- och hälsovårdsreformen får inte innebära att internationella vårdföretag plockar russinen ur kakan, säger han.

Niinistö kritiserade också regeringen för att i alltför snabb takt försöka balansera statsbudgeten. De gröna anser att det här kunde ske under två valperioder.

I stället för de nedskärningar regeringen har valt vill De gröna slopa skattestöd som gynnar användningen av fossila bränslen. Ett exempel på det här är avdraget för arbetsresor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes