Hoppa till huvudinnehåll

Boundbirs'n firas med gammaldags kalkugn

I Pargas har man byggt en gammaldags kalkbränningsugn.
Kalkugnen kommer att tändas den tredje augusti. I Pargas har man byggt en gammaldags kalkbränningsugn. Bild: Yle/Johanna Ventus kalk,Kalkugn,kalkbrännugn

Lagom till att Boundbirs'n går av stapeln ska kalkugnen i medeltidsanda nå temperaturer upp mot tusen grader. Eldarna kommer att vara på plats natt och dag flera dagar i sträck.

De som rört sig i närheten av tomten där föreningshuset i Pargas en gång stod har kanske undrat över vad det är för stor stenhög som dykt upp bredvid de vita kalkstenarna som hälsar folk välkomna till Pargas. Det är ingen vanlig stenhög, utan en gammaldags kalkbränningsugn, berättar Kurt Lundqvist som varit med och byggt upp ugnen.

- Här finns två eldstäder i gråsten där man sätter in veden. Ovanpå gråstenen har vi satt kalkstenar som är ungefär stora som en knytnäve. Det är dem vi ska försöka bränna. Jorden runt stenarna finns till för att isolera så att inte värmen försvinner.

Bränner kalk som på medeltiden

Tanken är att bränna kalk som man gjorde under medeltiden fram till 1800-talet. Idén kommer från Pargasprofilen Egil Essén som i tiderna jobbade på Pargas Kalk. Han har länge haft en dröm om att få bygga en sådan här kalkugn. På 1960-talet gjordes ett liknande försök på Gotland, men det här är första gången man testar att bränna kalk på det här sättet i Pargas i modern tid.

Elden kommer att tändas klockan 16 den 3 augusti så det hinner bli tillräckligt varmt lagom till att Boundbirs'n går av stapeln den 6 augusti. Eldare kommer att finnas på plats dygnet runt för att se till att elden inte slocknar. Går allt som planerat kommer man då Boundbirs'n börjat att ha nått upp till temperaturer på 800 till 1 000 grader.

- På natten kommer hela ugnen att glöda vackert, så det lönar sig att gå förbi och se hur det ser ut, säger Kurt Lundqvist.

Enligt honom passar försöket med kalkugnen utmärkt under evenemanget Boundbirs'n.

- Det passar jättebra i samband med Boundbirs'n, det var ju främst bönderna på den tiden som brände kalk. De behövde kalken till sitt jordbruk och till sina byggnader och byarna litade på bönderna som brännare.

Här kan du lyssna på en intervju med Kurt Lundqvist om projektet med att bygga kalkugnen.