Hoppa till huvudinnehåll

Gåsunge trasslade in sig i fiskelina

Vitkindade gäss.
Vitkindade gäss. Vitkindade gäss. Bild: Yle/Jonas Blomqvist vitkindade gäss

Det hade kunnat gå riktigt illa för den vitkindade gåsunge som hade fastnat i en metkrok om inte Mona Suomela och halva grannskapet ställt upp och befriat den från sitt gissel.

Mona Suomela och hennes man, som bor strax invid Norrfjärden i Kristinestad, har för vana att varje morgon betrakta de vitkindade gässen på stranden.

Men den här fågelns beteende gjorde henne bekymrad.

- Vi har ju bara tio meter till deras koloni. De har ungar i olika åldersgrupper. Vi trodde den ena var sjuk, säger Mona Suomela.

Hade svårt att hänga med

Gåsungen hade svårt att hänga med de andra i flocken. Efter en stund såg de att något glänste till och förstod att det var en fiskelina. De visste att de måste få fast fågeln för att kunna befria den från linan.

- Men hur tar man nu fast en sådan, det gick ju inte. Vi sprang som galningar här av och an på stranden och jagade hela flocken, som tog sin tillflykt ut i vattnet.

Där blev det stopp. Mona Suomela postade ett rop på hjälp på facebook och fick några tips på personer som kan rädda djur i nöd.

- Jag ringde dem, men alla var borta. Vi funderade tillsammans med grannarna hur vi skulle göra. Vi försökte med håv och alla sorter.

Knyckte grannens båt

- Till slut knyckte vi en tredje grannes båt och vi for ut på vattnet med den och körde i land fågelstackarn. Den var ju inte så snabb.

Utrustade med handskar, saxar och tänger lyckades de sedan krångla bort gåsungen från linan.

- Vi tog upp näbben på den och klippte först av linan så den kunde röra på huvudet ordentligt. Linan gick tre varv genom näbben och runt högra vingen och högra benet.

Gåsungen hade också en metkrok i munnen.

- Jag trodde den var fast igenom tungan, men den var bara runt tungan på något vis.

Tacksamma föräldrar

Så snart ungen var fri från trasslet sprang den till sina föräldrar.

- De verkade jätteglada, jag tror de förstod att vi hade gjort något bra för dem. Sedan höll jag ögongen på den hela dagen. Kullen består av tre ungar och jag håller ögonen hela tiden på att Knatte, Fnatte och Tjatte mår bra, säger Mona Suomela.

Stranden vid Norrfjärden är ett populärt ställe för mete. Problemet är att det är lågt vatten och metkrokarna fastnar lätt i bottnen.

- Då vi gick längs stranden såg vi flera linor med krokar i. Vi plockade bort dem. Många rastar sina hundar här vid stranden. Om en hund får en krok i tassen kan det bli allvarliga skador åt hunden också. Städa bort när ni har varit och fiskat, säger Mona Suomela.

Mona Suomela och en flock vitkindade gäss. Knatte, Fnatte och Tjatte simmar längst fram.
Mona Suomela och en flock vitkindade gäss. Knatte, Fnatte och Tjatte simmar längst fram. Mona Suomela och en flock vitkindade gäss. Knatte, Fnatte och Tjatte simmar längst fram. Bild: Lotta Berglund vitkindade gäss

Fiskare har ett ansvar

De som fiskar har också ett ansvar för sina redskap, säger Paavo Rantala, disponent för Kristnestad-Storå fiskeområde.

Hur svårt det än kan vara att få loss en krok som fastnat i bottnen, så ska man alltid försöka, anser han.

- Redskapen ska förvaras så att de inte utgör någon fara eller skada för omgivningen, människor eller djur. Själva linan är inte heller bra att lämna kvar i vattnet. Den kan trassla in sig i vattenfåglarnas fötter och då kan de få men av det eller till och med dö, säger Rantala.

Annat som kan vara skäl att påminnas om är att nät ska vittjas ofta och kassar ska placeras med mynningsdelen under vattnet så att inte vattenfåglarna kan simma in i dem.

Läs också