Hoppa till huvudinnehåll

Igelkottsungen Herbert på äventyr i Borgå

Igelkottsunge i Borgå.
Igelkottsungen är nyfiken och inte det minsta rädd. Igelkottsunge i Borgå. Bild: Yle/Sofia Strömgård igetkottsunge

En liten igelkottsunge nosar nyfiket omkring i gräsmattan, hittar till slut skålen med vatten och börjar förtjust lapa i sig vatten med sin lilla tunga.

Den lilla igelkottsungen Herbert tassar omkring på en gräsmatta i Borgå centrum, totalt orädd och mest nyfiken på människorna som betraktar den lilla ungen. Herbert dristar sig till att snusa på ett ben innan hen lufsar vidare till vattenskålen.

Igelkottar huserar gärna i stadsmiljöer och i buskar och lövhögar kan man hitta en hel igelkottsfamilj. Om du inte ser videon nedan hittar du den på Yle Östnylands Instagram-konto.
Öppna Instagram-inlägget
Om man hittar en ensam igelkottsunge ska man inte föra iväg den till en lugnare miljö, råder biologen och naturväktaren Anders Albrecht.

- Mamman finns troligtvis i närheten så man ska inte föra bort igelkottsungen. Det är klokast att låta den vara.

Rått kött och vatten

Bilarna i centrum är igelkottarnas värsta fiende. Om en igelkott verkar irra ut på gatan kan man försöka fösa in den på gården igen, säger Albrecht.

Igelkottsunge.
Vatten och kattfoder kan man ge till en igelkott. Igelkottsunge. Bild: Yle/Sofia Strömgård borgå

- Det bästa är att ringa till Högholmen och fråga vad man ska göra med ungen. De kan berätta ungefär hur gammal den är och vad den äter. Man ska inte göra någonting på eget bevåg.

En igelkottsbaby dricker bara mjölk från sin mamma medan äldre ungar kan äta rått kött, rå fisk eller kattfoder. Vatten är också bra att ge dem, men mjölk ska man undvika eftersom igelkottar får ont i magen av det.

Läs också