Hoppa till huvudinnehåll

Löpte bästa svenska tiden på 25 år – får inte delta i OS

Mikael Ekvall (i gult) löper på bana.
Mikael Ekvall (i gult) löpte sju sekunder långsammare än SOK:s gräns. Mikael Ekvall (i gult) löper på bana. Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press Mikael Ekvall,maratonlöpning

Det är skitsnack, jag håller inte med dem om någonting, säger Mikael Ekvall till Sportbladet. Den svenska maratonlöparen är fly förbannad på SOK efter det negativa OS-beskedet.

Ekvall underskred den officiella OS-gränsen (2.19,00) med nästan sju minuter, men får följa med OS från tv-soffan.

Tiden 2.12,07 i Frankfurt – den snabbaste svenska tiden på 25 år – räckte inte för Sveriges olympiska kommitté. SOK:s egen gräns var 2.12,00.

Ekvall löpte alltså sju sekunder för långsamt på 42 195 meter för SOK:s smak.

– Det är för jävligt. De har för hårda krav. Det kan inte finnas några argument för svensk idrott att mår bättre av de här kraven, säger en rosenrasande Ekvall till Expressen.

Kallur uttagen trots missad gräns

Samtidigt som SOK gav Ekvall kalla handen tog kommittén ut Sanna Kallur till OS – trots att hon inte klarat SOK:s krav.

SOK motiverade beslutet med att Kallur kan ta sig in bland de åtta bästa i OS.

– De säger att jag inte uppnått mina egna mål och att jag låg för långt ned på världsrankingen. Men det är skitsnack. Jag har uppnått mina egna mål, jag håller inte med dem om någonting, säger Ekvall till Sportbladet.

Ekvall tror att SOK:s ”alldeles för hårda krav” kostat Sverige många medaljer. Nu gäller det att bita ihop och fortsätta jobba.

– Jag tar det som en man. Det är bara att köra vidare.