Hoppa till huvudinnehåll

Roman Eremenko erkänner: ”Tänkte ibland på att spela för Ryssland”

Roman Eremenko, Norge-Finland, mars 2016.
Roman Eremenko är en nyckelspelare i det finländska landslaget. Roman Eremenko, Norge-Finland, mars 2016. Bild: All Over Press Roman Eremenko,Finlands herrlandslag i fotboll

I en intervju med den ryska nyhetsbyrån Tass erkänner Finlands landslagsstjärna Roman Eremenko att han tidigare tänkte på att spela för Ryssland. Ingen i Ryssland kontaktade mig, kanske de inte lade märke till mig, säger han.

I intervjun med Tass talar Eremenko om allt från Rysslands insats i EM till det kommande VM-kvalet.

Eremenko är medborgare i både Ryssland och i Finland, men valde att spela för landet som familjen flyttade till då Eremenko var några år gammal.

– Ibland tänkte jag på att spela för Ryssland. Hur som helst var jag rätt ung då jag beslöt att spela för Finland. Ingen i Ryssland kontaktade mig, kanske de inte lade märke till mig, säger Eremenko till Tass.

Glädje för CSKA och Roman Eremenko.
Eremenko har länge spelat i Ryssland. Han håller till i CSKA Moskva. Glädje för CSKA och Roman Eremenko. Bild: EPA / All Over Press Roman Eremenko,cska moskva

Tufft VM-kval

Det var tur för Finland att Eremenko inte pressades till att välja. Eremenko är en av Finlands absoluta nyckelspelare och dirigent på mittfältet. Han har hittills spelat 72 A-landskamper för Finland.

Finland fick en tuff lottning i VM-kvalet som inleds på hösten. Eftersom Kroatien, Kosovo, Island, Ukraina och Turkiet står för motståndet måste Finland överprestera för att kunna drömma om spel i VM.

Det vet också Eremenko.

– Man måste vara realistisk. Det vore en stor överraskning om vi tog oss vidare från gruppen.