Hoppa till huvudinnehåll

Turismnäringen behöver evenemang

Top Camping i Vasa.
Top Camping i Vasa väntar på bättre väder. Top Camping i Vasa. Bild: Yle/Sarah Karjalainen vasklot,Vasa

Det är högsäsong för flera turismaktörer i Österbotten. Det ostadiga vädret har gjort att säsongen i Vasa inletts svagare än förväntat. Turismföretagen ser gärna att flera evenemang ordnas i Vasa.

På Top Camping på Vasklot i Vasa väntar man på bättre väder. Efter att Wasalandia lades ner har antalet besökare vid campingen minskat.

- Säsongen har ändå börjat ganska bra, säger Tuomas Luukkonen som är parkdirektör för campingen, Tropiclandia och det numera nerlagda Wasalandia.

Top Camping har totalt 31 stugor och 285 platser för husvagnar. Luukkonen säger att man efter att Wasalandia lades ner har satsat mera på campingen, bland annat har man renoverat bastu-utrymmena.

Top Camping i Vasa.
Tuomas Luukkonen. Top Camping i Vasa. Bild: Yle/Sarah Karjalainen tuomas luukkonen,Vasa

Evenemang behövs

Han säger att evenemang i Vasatrakten är viktiga för campingen. Under Wasa Fotball Cup, som gick av stapeln 8-10 juli, var campingen fylld med besökare.

- Förra året då det var Suviseurat och volleyballmatcher i Vasa lockade det nästan 10 000 besökare till Vasa. Det lockade också folk till campingen. Det är en synergi mellan evenemang och camping. Det är mycket viktigt.

Det har varit färre barnfamiljer som besökt campingen den här sommaren och det har ordnats färre evenemang i Vasa i juni, säger Luukkonen.

- Nu när Wasalandia är borta måste vi ha något annat att erbjuda, säger Luukkonen.

Utmaningarna är många

- Det är klart att vädret spelar stor roll för turistnäringen och det är en utmaning. Men jag är inte orolig. Vi kommer att ha helt otroligt väder i augusti. Även i september ser det ut att bli vackert, säger Max Jansson som är vd för Visit Vasa.

Max Jansson, vd för Visit Vaasa.
Max Jansson. Max Jansson, vd för Visit Vaasa. Bild: Yle/Anna Ruda visit vaasa

Visst är semestermånaderna väldigt betydelsefulla för turismen men Jansson anser att vi glömmer en väsentlig sak.

- Jo, i den här branschen är det helt klart att juli och augusti är väldigt viktiga. Men vi har ändå 12 månader i året, inte att förglömma.

Allt fler tyskar och italienare hittar till Vasaregionen om sommaren. Men då i augusti.

- Utmaningarna här är ju många. Mycket av den service vi erbjuder finns inte vid den tiden längre. När övriga européer får semester går vi tillbaka till jobb och skola. I framtiden hoppas jag att skolan skulle hålla på lite längre i juni och börja lite senare i augusti, säger Jansson.

Satsningar på skärgården och havet

På Vasklot har Kim Kurenmaa sitt företag H20rental som erbjuder upplevelser. Bland annat erbjuder företaget möjligheten att hyra vattenskotrar, charterresor med båt i skärgård, och olika aktiviteter som passar företag och svensexor.

Även säsongen hos H20rental har haft en sämre start på grund av väder och vind.

- Det har börjat skralt för att uttrycka mig diplomatiskt. Det märks då allting kommer med kort varsel, säger Kurenmaa.

H2o Rental i Vasa.
H2o Rental i Vasa. H2o Rental i Vasa. Bild: Yle/Sarah Karjalainen vasklot,Vasa

Kurenmaa säger att det är viktigt för turismen med evenemang för att locka besökare till Vasa.

- Det beror på tillställningen. Är det ett evenemang som regionen kan dra nytta av i form av övernattningar kan man lyckas hänga på där och sälja produkter, säger Kurenmaa.

Kurenmaa skulle gärna se mera satsning på skärgården och havet.

- En av mina favoritevenemang i Vasa är fiskets dag. Man borde utnyttja vår fina strand bättre. Torgmarknader har vi i varannan stad, men vattennära evenemang finns inte i alla städer. Man borde hitta på något roligt som till exempel Kvarkenmarknad nere vid stranden, säger Kurenmaa.

Kim Kurenmaa på H2O Rental.
Kim Kurenmaa. Kim Kurenmaa på H2O Rental. Bild: Yle/Sarah Karjalainen h2o rental,Vasa

Äventyr i Vasklotskogen

I Vasklotskogen byggs det för fullt. I början av augusti kommer en ny äventyrspark att öppna sina dörrar. Parken ska inledningsvis ha fem rep- och linbanor. Förutom banorna kommer besökarna kunna tävla i femkamp

- Vi kände att det här var ett bra sätt att få folk ut i skogen, säger Christian Gull som tillsammans med sin fru Gerarda Katakinaite-Gull håller i trådarna för parken.

Zip Adventure Park i Vasklot.
Christian Gull och Gerarda Katakinaite-Gull. Zip Adventure Park i Vasklot. Bild: Yle/Sarah Karjalainen vasklot,Vasa

Gull säger att det är viktigt att det ordnas olika typer av evenemang för att locka besökare till Vasa.

- Allt som får folk att komma hit är positivt så att folk ser att det finns roliga saker att göra här och att Vasa är ett underbart ställe att vara på. Vi måsta ta tillvara på naturen och det sjönära läget, säger Gull.

Zip Adventure Park i Vasklot.
Zip Adventure Park i Vasklot. Zip Adventure Park i Vasklot. Bild: Yle/Sarah Karjalainen vasklot,Vasa

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten