Hoppa till huvudinnehåll

Borgås kantlösa övergångsställen får beröm

Trottoarkant utan så kallad tröskel vid Borgå torg.
Trottoarkant utan så kallad tröskel vid Borgå torg. Bild: Yle/Jonas Blomqvist cykelled

De upphöjda övergångsställena utan höga trottoarkanter i centrum av Borgå får beröm på sociala medier. Nu ska också Mannerheimgatan få nya, säkrare övergångsställen.

Både funktionshindrade trafikanter, människor med barnvagnar och cyklister har lättare att röra sig i centrum av Borgå tack vare de nya övergångsställena.

Låga trottoarkanter gör det betydligt säkrare att röra sig i trafiken.

I Facebookgruppen Porvoolaiset får övergångsställena beröm för att de gör centrum mer lättillgängligt.

Juha Valkonen.
Gatubyggnadschef Juha Valkonen. Arkivbild. Juha Valkonen. Bild: Yle/Jonas Blomqvist renovering av gångbron

Gatubyggnadschef Juha Valkonen säger att det känns bra när stadens arbete uppskattas. Han berättar att de kantlösa övergångsställena finns kring torget, till exempel på Lundagatan, Fredsgatan och Biskopsgatan.

- Kantstenen sänks så mycket att det i princip inte finns någon kant alls. Den vita stenläggningen vid trottoarkanten hjälper också synskadade att veta att de kommit upp på trottoaren.

Till exempel vid busstationen ser man tydligt hur kantstenen märkts ut för att synskadade ska känna att de har nått trottoaren.

Cykelled på Borgå torg.
Trakten kring Borgå torg har också fått tydligt utmärkta cykelleder. Cykelled på Borgå torg. Bild: Yle/Jonas Blomqvist cykelled,gång- och cykelbanor,Cykelled

Mannerheimgatan står på tur

För tillfället förnyas och repareras Mannerheimgatan, och i samband med det ska övergångsställena där också bli tröskelfria.

Trottoaren vid Mannerheimgatan i Borgå.
Det ska bli lättare för cyklister och fotgängare att röra sig vid Mannerheimgatan i Borgå. Trottoaren vid Mannerheimgatan i Borgå. Bild: Yle/Jonas Blomqvist lättrafikled

I korsningarna där Mannerheimgatan möter Linnankoskigatan, Brunnsgatan, Fredsgatan och Biskopsgatan ska övergångsställena förbättras.

- Det är trevligt att höra att folk uppskattar arbetet. Jag tycker också att det är en bra sak. Det finns många övergångsställen i Borgå med höga trottoarkanter och det är problematiskt för en del trafikanter.