Hoppa till huvudinnehåll

Den här mannen är Storbritanniens nya utrikesminister

Boris Johnson
Boris Johnson, storbritanniens nya utrikesminister, har en del skandaler i bagaget. Boris Johnson Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Boris Johnson

Den skandalomsusade och kontroversiella EU-motståndaren Boris Johnson säger sig vara ödmjukt stolt över att ha blivit vald till landets nya utrikesminister. Det borde han vara. Så sent som för en vecka sedan stödde han den nyvalda premiärministerns rival.

Han var en förgrundsfigur i Storbritanniens vinnande brexit-kampanj då britterna röstade om EU-medlemskapet förra månaden.

Han var en kontroversiell EU-motståndare som många inledningsvis ville att skulle ta över premiärministerposten efter David Cameron.

Ändå tackade han tidigt nej till att ställa upp som kandidat i premiärministervalet, vilket förvånade många. På onsdagen utsågs Boris Johnson till Storbritanniens nya utrikesminister.

Kritik mot brittiska politikern Boris Johnson.
Banderoll med orden Boris: Lögnare, rasist, opportunist. Kritik mot brittiska politikern Boris Johnson. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Boris Johnson,Storbritannien

Johnson stödde nuvarande premiärministerns rival

Johnson själv säger sig vara ödmjuk inför det nya uppdraget. För visst var det ett överraskande drag av Storbritanniens nya premiärminister Theresa May att utse Johnson till den här posten.

Förra veckan gick Johnson öppet ut och sa att han stödde Theresa Mays motståndare, Andrea Leadson, i premiärministervalet. Trots det valde vinnande May Johnson till utrikesminister.

- Uppenbarligen är jag väldigt ödmjuk, väldigt stolt över att ha erbjudits den här chansen. Theresa (May) höll ett fantastiskt tal i eftermiddags om hennes ambitioner för landet och hur hon såg att den konservativa regeringen skulle leda Storbritannien framåt, säger Johnson.

Så här har världen reagerat på nyheten på Twitter.

Nya utrikesministern har ett bagage fullt av skandaler

51-åriga Boris Johnson är en av Storbritanniens mest färggranna och igenkänneliga politiker.

Den tidigare Londonborgmästaren har en rad skandaler bakom sig och är känd av miljoner människor som bara Boris.

I en intervju för tidningen Sunday Telegraph har han bland annat sagt att EU har samma mål som Adolf Hitler och Napoleon hade, det vill säga att förena hela Europa under en enda regering för att försöka återskapa kontinentens guldålder under Romartiden.

Resten av familjen röstade för att britterna skulle stanna i EU

Johnson föddes i New York 1964 och växte upp i en väldigt tävlingsinriktad och högpresterande familj.

Hans pappa Stanley var en konservativ medlem av EU-parlamentet. Hans bror Jo var minister i David Camerons regering och Boris syster Rachel är journalist och författare.

Alla tre gav sitt stöd till ”Stanna i EU”-kampanjen.

Boris Johnson
Boris Johnson Bild: Steve Back / Barcroft Media/ All Over Press Boris Johnson

I början blev han känd som EU-journalist i Bryssel. Sedan gick han med i politiken i Storbritanniens konservativa parti och höjde sin profil genom att delta i en rad tv-shower.

En annan minister får bära ansvaret för att förhandla fram brexit

Trots en bakgrund fylld av skandaler, blir Johnson nu Storbritanniens nya utrikesminister.

Med största sannolikhet får han ändå en ganska begränsad roll när det gäller att förhandla fram Storbritanniens framtida förhållande med EU.

Premiärminister May har skapat en ny ministerpost som fokuserar på britternas utträde ur EU och May har utnämnt parlamentsledamoten och tidigare Europaminister David Davis till den posten.

Också Davis var en ledande figur i brexit-kampanjen.