Hoppa till huvudinnehåll

Flygtrafiken ökar i Vasa

Skuggbild vid Vasa flygplats, i fotot ser man skuggan av flygplatsskylten mot terminalväggen.
Skuggbild vid Vasa flygplats, i fotot ser man skuggan av flygplatsskylten mot terminalväggen. Bild: Yle/Jonas Blomqvist vasa airport

Antalet resenärer mellan Helsingfors och Vasa var 40 procent fler i juni i år jämfört med juni förra året, knappt 15 000 tog inrikesflyget till eller från Vasa förra månaden. Vid Karleby-Jakobstad flygplats är siffrorna de motsatta, 21 procent färre flög inrikes därifrån i juni. Vasas siffror är dock inte helt jämförbara eftersom flygplatsen var stängd i en månad på grund av renovering förra sommaren.

Vasa flygplats placerar sig på femte plats i statistiken över flygplatserna i landet om man inte räknar med Helsingfors-Vanda. Största landsortsflygplatsen om man räknar i passagerarmängder för början av året är Uleåborg, följt av Rovaniemi, Kittilä och Åbo. 148 000 resenärer flög till eller från Vasa under årets första sex månader. Karleby-Jakobstad flygplats är på elfte plats i statistiken med drygt 45 000 passagerare under årets första halva.

Antalet passagerare som flög utrikes till eller från Vasa ökande under juni med 3,5 procent, mellan januari och juni sjönk dock antalet utrikespassage med 7,6 procent. Från Karleby-Jakobstad flygplats sjönk utrikestrafiken med 12,5 procent i juni, men ökade under årets första halva med 6,8 procent.

Totalt reste 2,8 miljoner resenärer inrikes under årets första sex månader, det är nästan sex procent mer än under samma period i fjol.

Uppdaterad 15.7 kl. 08:50. Vasa flygplats var stängd i en månad sommaren 2015.