Hoppa till huvudinnehåll

Förebilder lockar unga till att börja golfa i Borgå

Oliver Lindell.
Det går bra för Oliver Lindell från Virvik golf, och det syns i juniorverksamheten. Oliver Lindell. Bild: Antero Lindell borgågolfare

I fjol ökade antalet medlemmar för första gången på många år på Virvik golf i Borgå. Deras juniorverksamhet lockar unga, talangfulla spelare till greenen.

Tack vare det fina vädret i våras kom golfsäsongen i gång tidigt, men det regniga vädret i juni har begränsat spelarna. Enligt Virvik golfs kontorschef Esko Hällfors har sommaren hittills varit bättre än i fjol.

- Regnet har varit bra för gräsmattorna. Det har inte ännu kommit för mycket vatten, säger Hällfors.

Virvik golfs kontorschef Esko Hällfors.
Esko Hällfors säger att folk inte längre har lika mycket tid för att spela golf som förr. Virvik golfs kontorschef Esko Hällfors. Bild: Yle / Hanna Othman virvik golf

Enligt Esko Hällfors finns det många aktiva utövare av golf i Borgå, men sporten är ändå i en svacka. Han tror att den bråda arbetstakten tär på fritiden. I fjol ökade antalet medlemmar i föreningen Virvik golf för första gången på många år.

- Antalet aktiva medlemmar ökar utan vidare i år också. För Virvik golfs del ser det positivare ut just nu än för många andra banor.

Håll 18 på Virvik golf.
Virvik golf har 18 hål som de 700 medlemmarna gärna spelar på. Håll 18 på Virvik golf. Bild: Yle / Hanna Othman virvik,Virvik gård,golf,golfbanor,flagga

Konkurrensen mellan golfbanorna i Östnyland är stenhård, men det är den inom alla branscher, säger Hällfors.

Lindell inspirerar andra

Golfspelaren Oliver Lindell är ett ungt proffslöfte som aktivt deltar i tävlingar och som det dessutom går bra för. Virvik golf är hans hemklubb och han lyfter ofta fram klubben i olika sammanhang.

- Han är nästan den enda proffsspelarna som gör det i Finland. Och vi märker av det: Virvik golf har hela tiden haft en bra juniorverksamhet och det kommer hela tiden nya spelare då de har förebilder som de kan se upp till, säger Hällfors.

En gammal ladugård på Virvik golfs backe, texten Virvik golf på väggen.
Virvik golf finns i en herrgårdsmiljö öster om Borgå centrum. En gammal ladugård på Virvik golfs backe, texten Virvik golf på väggen. Bild: Yle / Hanna Othman virvik golf,golf

En annan av juniorerna som det också går bra för är Matilda Svahn som nyligen vann sin klass i Estonia open.

Många av de unga spelarna hittar till golfen via exempelvis sina far- och morföräldrar. Somliga har en bild av att golf är en dyr sport, men Hällfors hävdar att det är en av de billigaste sporterna för unga.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland