Hoppa till huvudinnehåll

Grillkiosken har förfulat stadsbilden i Lovisa i åratal

Nyfiken på östnyland och Loviisan autogrilli i Lovisa 2016
Ett hus i det här skicket sitter inte bra i centrum av en stad, tycker Helena Enholm. Nyfiken på östnyland och Loviisan autogrilli i Lovisa 2016 Bild: Yle/Stefan Härus nyfiken på östnyland

Vad ska hända med den gamla grillkiosken som stått tom i åratal mellan hälsocentralen och busstationen i Lovisa?

Det undrar Helena Enholm i Lovisa. Hennes fråga fick mest röster i den senaste omröstningen i Yle Östnylands serie Nyfiken på Östnyland.

Grillkiosken ligger längs den runda som Helena Enholm bruka göra då hon besöker Lovisa centrum. Hon har i åratal retat sig på den förfallna kiosken.

helena enholm utanför loviisan autogrilli 2016
Helena Enholm. helena enholm utanför loviisan autogrilli 2016 Bild: Yle/Stefan Härus helena enholm

- På en dylik plats borde det inte finnas så anskrämliga byggnader. Antingen ska den piffas upp och tas i bruk eller så bör grillkiosken rivas, tycker Enholm.

Enholm räknar ut att kiosken funnits där i åtminstone femton år och att den har stått tom i kanske rentav tio år.

- Det fanns i tiderna också en grillkiosk vid idrottshallen, men när innehavaren gick i pension blev det lapp på luckan också där.

Loviisan autogrilli-skylt
Loviisan autogrilli-skylt Bild: Yle/Stefan Härus loviisan autogrilli-skylt

Grillkiosken vid idrottshallen gick bra, vet Enholm att berätta.

- De hade bra business. Tidigare var det många evenemang i idrottshallen som samlade mycket folk, så kiosken gick bra. Kanske var det den som konkurrerade ut grillkiosken vid busstationen, funderar Enholm.

I dag finns det alltså ingen regelrätt grillkiosk i Lovisa centrum. Det närmaste man kan komma är Grillimpi i anslutning till Hotel Degerby och en hamburgerrestaurang. Någon med näsa för affärer har kanske sin chans.

Att rusta upp den förfallna kiosken skulle dock kräva sin man: Målningen flagnar, det växer träd vid husgrunden och invändigt är kiosken knappast heller i så gott skick.

söndrig lampa vid loviisan autogrilli
söndrig lampa vid loviisan autogrilli Bild: Yle/Stefan Härus armatur

Rusta upp eller riva? Vilket alternativ gäller? Frågan går till lokalchef Antti Kinnunen vid Lovisa stad.

- Nu är de som egentligen ansvarar för frågan på semester, men jag har för mig att kontraktet mellan Lovisa stad och kioskägaren inte mera gäller och att grillkiosken ska rivas, säger Kinnunen.

Helena Enholm blir glad när hon får höra vad Kinnunen sagt.

- Hurra, men stackars dem som är korvsugna. Nu blir det ju ingenting kvar förutom hamburgerrestaurangen vid torget. Där kan man ju inte köpa korv, säger Enholm.

helena enholm utanför loviisan autogrilli
"Riv rasket - eller renovera. Huvudsaken att något görs", säger Helena Enholm. helena enholm utanför loviisan autogrilli Bild: Yle/Stefan Härus helena enholm

Enholm skulle också välkomna alternativet att grillkiosken skulle bli kvar, förutsatt att den piffas upp.

- Jag tror ju nog att en grillkiosk skulle fungera bra i Lovisa - i synnerhet när inte heller den andra grillkiosken längre finns kvar, säger Enholm.